UNESKO stavlja na listu japanski sake i šoču
Savetodavni odbor Uneska preporučio je da se japanska tradicionalna veština pravljenja alkoholnih pića sake i šoču uvrste na listu nematerijalne kulturne svetske baštine.
Taj predlog trebalo bi da bude zvanično usvojen u decembru, saopštila je japanska agencija za kulturu.
Predlozi bi trebalo da budu zvanično usvojeni na sednici Uneska od 2. do 7. decembra u Asunsionu u Paragvaju, navodi se u saopštenju, preneo je Jonhap.
Sake je tradicionalno japansko alkoholno piće proizvedeno od pirinča.
Šoču je alkoholno piće koje se proizvodi širom Japana i destiluje se od različitih namirnica uključujući slatki krompir, ječam i pirinač.
Japanska vlada je 2022. godine nominovala proizvodnju sakea za Uneskovu listu.
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.
Izvor: Beta
Foto: Unsplash