Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  školsko gradivo

  UNESCO: Koronakriza izazvala KATASTROFU u obrazovanju

  UNESCO je upozorio da u svetu 20 odsto više đaka 2020. godine nije steklo osnovna znanja čitanja očekivana za njihov uzrast, usled delimičnog zatvaranja škola tokom pandemije COVID-19.

  „Broj dece sa teškoćama u čitanju veći je za 100 miliona i dostigao je 584 miliona prošle godine, što je povećanje od više od 20 odsto koje je poništilo napredak ostvaren tokom poslednje dve decenije“, piše u detaljnom izveštaju te UN organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu, u kome se navodi da se radi o „generacijskoj katastrofi“.

  Taj ključni indikator svake godine meri sposobnost čitanja dece u drugom i trećem razredu osnovne škole, što su osnovna znanja koja, ako nisu solidna, mogu dugoročno da koče obrazovanje učenika.

  UNESCO strahuje da će uslediti decenija poremećaja zbog koronakrize i poziva da se preduzmu vanredni napori kao što je uvođenje kurseva i strategija za nadoknađivanje ovog zaostatka.

  „Obrazovanje treba biti prioritet u preduzetim merama prema zdravstvenoj krizi i u planovima oporavka“, rekla je za AFP generalna direktorka UNESCO Audrey Azoulay.

  „Međunarodna saradnja bi trebalo da se mobiliše kako bi se poštovalo osnovno pravo na obrazovanje i osigurao kontinuitet učenja“, rekla je Azoulay uoči međunarodnog sastanka ministara obrazovanja 29. marta.

  Delimična otvaranja škola

  U izveštaju se navodi da je 65 odsto vlada zemalja sa slabim prihodima smanjilo finansiranje obrazovanja, u odnosu na 35 procenata u zemljama sa visokim prihodima.

  „Gubici u učenju“ će tako biti najveći u Latinskoj Americi i Karibima, te u centralnoj i južnoj Aziji. Škole su potpuno zatvorene u tridesetak zemalja među kojima su Meksiko, Mađarska i Saudijska Arabija.

  Većina zemlja je izabrala delimična otvaranja pod određenim uslovima, kao Sjedinjene Države u kojima besni roditelji organizuju demonstracije od početka godine.

  Školske ustanove su potpuno otvorene u oko polovine zemalja na svetu (107), najvećim delom u Africi, Aziji i Evropi.

  Izvor: Slobodna Evropa

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE