Ukradeno 4,4 mlrd EUR: "Energetska" prevara italijanske mafije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Struja, naknada

  Ukradeno 4,4 mlrd EUR: “Energetska” prevara italijanske mafije

  Podsticaj Evropske unije za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost pretvorio se u najveću prevaru u istoriji Italije u kojoj je ukradeno čak 4,4 milijarde evra.

  Italijanski ministar finansija Danijel Franko morao je da prizna da je program podsticanja ulaganja u energetsku efikasnost “jedna od najvećih prevara u istoriji Italije”.

  Italijanske vlasti sada tvrde da su kriminalci u nizu italijanskih gradova inscenirali lažne šeme i tako pribavili ukupno više od 4,4 milijarde evra.

  Princip rada italijanskih mafijaša bio je vrlo jednostavan. Velikodušno pozajme novac vlasnicima preduzeća u nevolji i tako se pozicioniraju kao tajni suvlasnici firmi i čekaju isplatu iz fondova EU.

  U suštini, enormne količine novca namenjenog podsticaju za energetsku efikasnost, poboljšanju izolacije stanova i kuća, zamenu prozora i vrata, čistije i efikasnije kotlove, na kraju su završile ulaganjima u druge vrste imovine, ili u kupovini kriptovaluta i zlata.

  Čak je i italijanski premijer Mario Dragi, javno digao glas na konferenciji za novinare ovog meseca zbog sramnog sistema podsticaja za energiju koji nije predviđao ozbiljne provere.

  Njegova vlada je postavila stroža pravila, ali šteta od labavo postavljenih podsticajnih pravila je ogromna – od davanja “jeftinih” prilika organizovanom kriminalu do eksplozije cena u građevinskom sektoru.

  Pre ovog skandala, prošle godine, glavni italijanski istražitelj organizovanog kriminala Maurcio Valone upozorio je da se italijanska mafija “N’dragheta” infiltrirala u italijanske kompanije gladne kapitala kako bi iskoristila novac Italije iz EU u okviru veoma ambicioznog programa oporavka, prenosi Jutarnji.

  Nejasno je tačno koliki je finansijski podsticaj italijanska mafija dobila kroz program oporavka EU ili koliki će dobiti, ali se zna da je prošle godine Banka Italije prijavila sedam odsto više sumnjivih finansijskih transakcija i njihov broj je dostigao 113 hiljada.

  Izvor: Politika, Jutarnji list

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE