Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ugledni svetski ekonomista ima loše vesti

  Jedan od najuglednijih svetskih ekonomista koji ima važnu ulogu u kreiranju monetarne politike evrozone, ne očekuje pad cena hrane pre jeseni.

  U ekskluzivnom intervjuu za Dnevnik Nove TV glavni ekonomista Evropske centralne banke Philip Lane otkrio je šta se može očekivati na jesen.

  Padu cena hrane pre jeseni se ne bi trebalo nadati. Na pitanje šta mu brojke govore i kad će prestati visoka inflacija, Lane je odgovorio da bi ona ove godine trebalo bitno da se smanji.

  „Ove godine očekujemo značajno smanjenje inflacije. Krajem prošle godine prosečna inflacija u evrozoni je iznosila oko 10 odsto. Prema našim projekcijama krajem ove godine bi trebalo da iznosi oko 2,8.“

  inflacija

  “Daleko smo još od toga, ali već ove godine bi inflacija trebalo da se bitno smanji. To će se i nastaviti u 2024, a u našim najnovijim projekcijama predvideli smo da ćemo se na željeni nivo inflacije od dva odsto vratiti 2025. Bojim se da je do kraja godine pred nama još uvek značajna inflacija. To se pogotovo odnosi na cene hrane i usluga. I tu očekujemo da će doći do smanjenja inflacije, ali tek nakon leta“, dodao je.

  Navodi da je najveća zabrinutost oko cena hrane i usluga.

  „Cene energije su bile tema prošle godine, ali su u međuvremenu. Na određeni način zamenile su ih visoke cene hrane i usluga. Na to smo trenutno fokusirani“, kazao je Lane.

  „To nas, naravno, brine, ali smatramo da će pritisci i u tim sektorima popustiti krajem godine“, dodao je Lane.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE