Ublažavanje skokova u Srbiji: Ograničena cena gasa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  gas, nezaposlenost

  Ublažavanje skokova u Srbiji: Ograničena cena gasa

  Vlada Srbije usvojila je Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

  Kako se navodi u saopštenju vlade, cilj te uredbe je otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa kao način ublažavanja posledica energetske krize, a u cilju zaštite privrede i građana.

  Istakli su da je za obezbeđivanje normalnog snabdevanja svih potrošača prirodnim gasom neophodno da se obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza, koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine.

  Na sednici je usvojena je Uredba o obveznicama sistema energetskog menadžmenta (SEM), čime je proširen obuhvat Obveznika sistema energetskog menadžmenta.

  “Ovom uredbom se bliže utvrđuju kriterijumi na osnovu kojih se utvrđuju Obveznici SEM i to jedinice lokalne samouprave i gradske opštine sa više od 20.000 stanovnika, drugi organi i organizacije Republike Srbije, naročito uzimajući u obzir površinu i vrstu objekta koji koriste”, piše u saopštenju.

  U sektoru proizvodnje granična vrednost potrošnje primarne energije koja definiše Obveznike sistema energetskog menadžmenta je sa 29,08 GWh spuštena na 25 GWh, a u sektoru trgovine, granična vrednost potrošnje primarne energije je sa 16,63 GWh spuštena na 7 GWh.

  U javnom sektoru se očekuje godišnja ušteda energije od oko 6,9 GWh, na osnovu čega se očekuje smanjenje troškova za energiju i energente u budžetu od oko 46,3 miliona dinara.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE