Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Srbiju stiže 1.000 radnika iz Indije

  Zbog nedostatka radne snage u pojedinim oblastima, sve više stranaca posao nalazi u Srbiji. Prema rečima predstavnika indijske Agencije za međunarodna zapošljavanja Nikaila Manšarmanija, samo ove godine u Srbiju dolazi oko 1.000 Indijaca.

  Manšarmani navodi da se obično zapošljavaju na gradilištima, na izgradnji infrastrukture i u poljoprivredi.

  „Proces za zapošljavanje Indijaca u Srbiju je jednostavan. Dobijemo upit od poslodavca, onda organizujemo intervjue za radnike, tako da poslodavac može da ih vidi, onda nam poslodavac obezbeđuje dokumentaciju Srbije i onda počinjemo postupak dobijanja vize. Kada je viza odobrena, samo treba da mu kupimo kartu za Srbiju i kada stigne u Srbiju, poslodavac mora da podnese zahtev za boravak“, objasnio je Manšarmani gostujući na TV K1.

  Ističe da taj celokupan proces traje oko dva meseca. Manšarmani dodaje da je njihova obaveza da osiguraju kvalitetnu radnu snagu i navodi da iz Indije šalju samo ljude koje imaju iskustva sa internacionalnim kompanijama.

  Kada je reč o daljoj proveri radnika kada stignu u Srbiju ili neku drugu zemlju da rade, Manšarmani objašnjava da imaju jednog koordinatora u Srbiji i ukoliko zaposleni ima bilo kakav problem u vezi sa poslom, hranom i transportnom može da kontaktira koordinatora koji dalje razgovara sa kadrovskom službom poslodavca.

  Navodi da je ukupan trošak poslodavca da se dovede jedan radnik iz Indije oko 800 evra, a da je minimalna cena rada između 300 i 322 evra.

  Stranci dolaze jer se Srbija prazni

  Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da je tražnja za strancima počela onog trenutka kada je naša zemlja počela da se prazni, kako sa onima koji više nisu u situaciji da rade, tako i sa onima koji su napustili zemlju.

  Atanacković je potvrdio da postoji određena procedura kako bi se strani radnik zaposlio u našoj zemlji, ali se u tu proceduru kreće tek kada iz sistema zapošljavanja potvrde da nemaju da pruže našeg radnika.

  Ističe da strani radnici predstavljaju konkurenciju našoj radnoj snazi i utiču na smanjivanje zarada. Međutim, napominje da je važno da imamo dovoljan broj zaposlenih, kako neki delovi privrede ne bi stali.

  Izvor: Euronews, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE