Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Srbiji više od 31 odsto preduzetnika su – žene

  Žene preduzetnice u Srbiji čine 31,2 odsto svih preduzetnika i u 70 odsto slučajeva su to „nove“ preduzetnice, odnosno nisu bile u preduzetništvu kada je sprovedeno polazno istraživanje.

  One su u proseku starije, obrazovanije, i pretežno su u preduzetništvo ušle iz motiva postignuća a ne nužde, saopšteno je na konferenciji „Žensko preduzetništvo – presek stanja i mogućnost za osnaživanja“.

  Ovo su glavni nalazi predstavljene Studije o ženskom preduzetništvu 10 godina kasnije – prva polazna studija je rađena pre više od decenije.

  „Žensko preduzetništvo počinje osnaživanjem devojčica u najranijem detinjstvu da preuzmu odgovornost, a donošenje odluka koje sa sobom nose rizik je put do uspeha“, rekla je ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad na otvaranju konferencije o ženskom preduzetništvu.

  Žene se, ocenila je Konrad, rađaju sa velikim potencijalom za organizaciju i pravljenjem velikih stvari sa malo materijala, to je budući ekonomski potencijal ukoliko se kroz projekte i zakone o ravnopravnosti osnaži na adekvatan način.

  Otvarajući konferenciju, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić je istakla da treba da ohrabrimo očeve, muževe, partnere da podrže svoje žene, da se porodica doživljava kao jedan tim i da svako daje svoj doprinos.

  Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva je podsetila da iza mnogih stvari bez kojih danas ne možemo ni da zamislimo svoj svakodnevni život stoje žene preduzetnice, kao što su na primer brisači za kola ili filteri za kafu.

  „Pa ipak, one su i danas manje zastupljene u preduzetništu od muškaraca svuda u svetu i neophodno je da se njihov potencijal iskoristi. Nova analiza Boston Consulting Group (BCG) pokazuje da kada bi žene i muškarci učestvovali podjednako kao preduzetnici, globalni BDP bi mogao porasti za otprilike tri do šest odsto“m rekla je Halačeva, navodi se u saopštenju.

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: Pixabay, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE