Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Loš dan na poslu

  U Srbiji najbolje idu najskuplja vozila

  Za osam meseci u Srbiji je prodato 18 odsto automobila više nego lane, a najbolje se prodaju najskuplja vozila. Od početka godine u Srbiji registrovano samo 19 električnih automobila, a uvoznici čekaju dugo najavljivane subvencije.

  Tržište Srbije se posle nekoliko godina stagniranja oporavilo i beleži rast. I dalje se najbolje prodaju luksuzna vozila koja su na našem tržištu jeftinija, ali moraju da se čekaju po nekoliko meseci. Prodata su vozila koja vrede i više od 300.000 evra.

  Uvoznici kažu da će ovo biti rekordna godina. „U 2018. očekujemo da ćemo prestići tu granicu od 30.000 novih vozila, a nadamo se da je kapacitet tržišta Srbije negde 100.000 novih vozila, ali smo još daleko od toga“, kaže Miloš Petrović iz Udruženja uvoznika automobila Srbije.

  I dalje prednjače flotne kupovine, a kupci su strane korporacije. Nešto manje kupuju fizička lica koja sada mogu da biraju načine finansiranja. Što se tiče prodaje SUV vozila, sve je više kupaca koji se opredeljuju za ove modele.

  Najprodavaniji su modeli Škode i Fijata jer su i cenovno i po kvalitetu najbliži srpskom kupcu. Ipak, najviše raste prodaja putničkih automobila pretvorenih u laka dostavna vozila koja pored tereta voze od dve do četiri osobe i na koja se ne plaća PDV. To je slučaj i sa našim „fijatom 500L“ koji ima kargo verziju.

  „Taj segment je po našim statistikama oko 220 odsto rasta u odnosu na prošlu godinu, odnosno zauzima 37 odsto tržišta lakih dostavnih vozila“, kaže Igor Ševo iz Fijat–Krajsler automobila Kragujevac.

  Najlošije se prodaju ekološka vozila, hibridna ili električna. Za njih i dalje nema subvencija, ali ni mreže za punjenje u velikim gradovima koja je uslov da mnogi počnu da ih uvoze. Dok u Evropi uvode nove i strože standarde protiv zagađenja, kod nas je i dalje moguće uvesti punoletan automobil koji ima euro 3 motor.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE