Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Pompeji pronađeni ostaci „fast fuda“ (FOTO)

  U ostacima antičkog grada Pompeje je otkriven „termopolijum“ vrsta ulične radnje „brze hrane“ u starom Rimu, ukrašen raznobojnim motivima i u izuzetnom stanju očuvanosti, objavilo je rukovodstvo tog arheološkog nalazišta na obroncima vulkana Vezuva čiji ga je pepeo zatrpao pre skoro dve hiljade godina.

  Tezga radnje, netaknuta pod vulkanskim pepelom, delimično je iskopana 2019. godine, ali rad je produžen kako bi se što bolje očuvalo ceo objekat na uglu dveju ulica u trgovačkoj gradskoj četvrti Pompeje.

  Pored već poznate freske koja predstavlja Nereidu (morsku nimfu) na konju, arheolozi su našli, obojene u jarke boje, i slike životinja i živine, a naročito pataka koje su jele uz vino ili vruće napitke.

  Najdragocenije što su naučnici našli su reljefi u stolu s crtežima hrane koji bi mogli pružiti dragocene informacije o gastronomskim navikama u Pompeji u vreme erupcije Vezuva 79. godine nove ere.

  U loncima od terakote nađenu su deo patke, kosti svinja i koza, ribe i puževi. Nekoliko sastojaka je kuvano zajedno, slično španskom jelu „paelja“.

  Na dnu jedne tegle nađen je istucani pasulj, korišćen za izmenu ukusa vina.

  „Pored toga što svedoče o svakodnevnom životu u Pompeji, mogućnosti za analizu ovog termopolijuma su izuzetne, jer je prvi put otkriveno sve što se nalazilo na nekom mestu“, rekao je u saopštenju Masimo Osana, generalni direktor Arheološkog parka Pompeje.

  U blizini su nađene amfore, cisterna i česma, kao i ljudske kosti, među kojima jednog muškarca u pedesetim godinama u blizini dečijeg krevetića.

  „Izgleda da su vlasnici na brzinu zatvorili i napustili lokal, a moguće je da je neko, verovatno najstariji čovek, ostao i poginuo tokom prve faze erupcija, pri rušenju potkrovlja“, objasnio je Osana u intervjuu agenciji Ansa.

  An undated photo made available by the Pompeii Archeological park press office shows the thermopolium in the Pompeii archeological park, near Naples, Italy. A fast-food eatery to be discovered at Pompeii is now completely excavated, helping to reveal some favorite dishes of citizens of the ancient Roman city who liked to eat out. Pompeii Archaeological Park’s longtime chief, Massimo Osanna said Saturday, Dec. 26, 2020, in a statement that while some 80 such fast-foods have been found at Pompeii, it is the first time such an eatery — known as a thermopolium since it serve hot foods — had been entirely excavated. (Luigi Spina/Parco Archeologico di Pompei via AP)

  Drugo telo bi moglo biti telo nekog lopova ili neki gladni begunac „iznenađen vatrenim isparenjima ispod poklopca tegle koju je upravo otvorio držeći je u ruci“, smatra on.

  „Termopolijum“ od grčkog „termos“ što znači vruće i „poleo“ što znači prodaja, bio je veoma popularan u rimskom svetu. Pompeja je imala čak 80 takvih „fast fudova“.

  Pompeja, sahranjena erupcijom Vezuva 79. godine nove ere, sa skoro četiri miliona posetilaca 2019. godine, drugo je najposećenije mesto u Italiji, posle Koloseuma u ​​Rimu. Arheolozi su iskopali samo trećinu tog gradskog lokaliteta koji se zasad proteže na 44 hektara, nedaleko od Napulja.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE