U Nemačkoj prošle godine UKRADENO 260.000 bicikala

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Nemačkoj prošle godine UKRADENO 260.000 bicikala

  U vreme pandemije biciklima je u Nemačkoj porasla popularnost, a to su nažalost primetili i lopovi.

  Samo prošle godine je u Nemačkoj, prema podacima Saveznog zavoda za borbu protiv kriminala (BKA) prijavljeno je 260.000 krađi bicikla u vrednosti od oko 200 miliona evra.

  Polovina bicikala je bilo osigurano. Kako DW saznaje od Nemačke osiguravajuće privrede, krovnog udruženja nemačkih osiguravajućih društava, kradljivci u poslednje vreme biraju skuplje modele.

  Sada se za ukradeni bicikl isplaćuje u proseku 730 evra. Pre deset godina ukradeni dvotočkaši su s 400 evra bili gotovo upola jeftiniji.

  Najveći deo krađa se dogodi u Hamburgu i Bremenu kao i u istočnim saveznim pokrajinama Berlinu, Brandenburgu i Saskoj. Malo od ukradenih bicikala biva pronađeno, 2020. tek oko deset odsto.

  Jeftinije bicikle kradljivci pokušavaju da prodaju preko interneta ili na specijalizovanim sajmovima bicikala. Skuplji modeli se rado prodaju u delovima, ali ponekad i celi.

  Međutim, unutar Evropske unije je to za kradljivce riskantan posao jer su skuplji bicikli po pravilu registrovani i lako im je ući u trag. Zbog toga većina skupljih bicikala završi izvan granica EU.
  Doduše i na granicama je moguća kontrola registarskih brojeva bicikala, ali provere se obavljaju tek sporadično.

  Internet u Ukrajini vrvi od oglasa u kojima se prodaju “polovni bicikli iz Nemačke”, ali koliko zaista ukradenih bicikala završi na tržištu u Ukrajini, teško je proceniti. Pouzdane statistike ne postoje tako da se procene kreću od nekoliko desetina pa sve do 100 hiljada.

  U međuvremenu je tržište polovnim biciklima u Ukrajini zasićeno, pa ukradeni bicikli idu dalje prema Rusiji i Kazahstanu.

  Izvor: DW

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE