Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U NBS otvorena izložba Vojvođanske banke i Galerije Matice srpske „Odgovorno u kulturi“

  Dela iz bogate umetničke kolekcije Vojvođanske banke autora Milana Konjovića, Milana Kečića, Stojana Trumića, Milana Kerca, Zorana Petrovića i drugih proslavljenih nacionalnih slikara danas su prvi put predstavljena beogradskoj publici na otvaranju izložbe „Odgovorno u kulturi“ u Narodnoj banci Srbije.

  Na postavci, organizovanoj u okviru istoimenog projekta Vojvođanske banke i Galerije Matice srpske, predstavljene su  33 odabrane  slike najznačajnijih domaćih umetnika druge polovine XX veka. Izložba će biti otvorena za javnost, te će svi ljubitelji umetnosti, do 12. maja  besplatno moći da uživaju u postavci u izložbenom prostoru NBS-a,  svakog radnog dana u intervalu od 10 do 18 časova. Nakon toga će u okviru „Karavana slika“ nastaviti svoj put i obići najveće gradove u Srbiji.

  „Priliku da u Beogradu po prvi put izložimo ova vredna i pažljivo odabrana dela dugujemo našim partnerima iz Galerije Matice srpske, ali i Narodnoj banci Srbije koja nam je ustupila izložbeni prostor. Stručnjaci Galerije su dali značajan doprinos i uložili puno truda kako bi se bogata kolekcija srpske likovne umetnosti, koju baštini Vojvođanska banka, obradila i predstavila javnosti. Želim da im se zahvalim, jer sada uz njihovu podršku izlažemo 33 slike, dok istovremeno radimo na obradi i valorizaciji preostalih 600 dela, koliko ih ima u kolekciji“, rekla je Zorica Džida, direktorka Sektora društveno odgovornog poslovanja Vojvođanske banke.

  Ona je istakla da će u narednih nekoliko meseci putujući „Karavan slika“ obići više gradova u Srbiji, i da je jedan od ciljeva projekta „Odgovorno u kulturi“ da dela iz kolekcije Banke budu dostupna svim ljubiteljima umetnosti u našoj zemlji.

  „Vojvođanska banka će zajedno sa partnerima iz Galerije Matice srpske nastaviti da radi na očuvanju pravih vrednosti. Ljudi u galerijama ne gledaju samo slike i eksponate. Ovde saznaju i uče o svom nacionalnom nasleđu – kulturi i tradiciji. Zbog toga je podrška kulturnom životu Srbije jedan od prioriteta društveno-odgovornog poslovanja naše banke“ , dodala je Džida.

  „Izuzetno nam je drago što imamo priliku da u prostoru Narodne banke Srbije predstavimo saradnju Galerije Matice srpske i Vojvođanske banke. Izložba „Odgovorno u kulturi” je izbor najreprezentativnijih i najboljih dela koji ukazuje na umetničke vrednosti sakupljene pod krovom banke u proteklih pola veka i pokazuje njihov odgovoran odnos prema kulturnom nasleđu“, podvukla je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i dodala da istovremeno, ove 33 slike ilustruju tokove i domete nacionalne likovne umetnosti druge polovine 20. veka na našim prostorima te su osnov za razumevanje istorije umetnosti te epohe.

  Ona je iskoristila priliku da se još jednom zahvali Vojvođanskoj banci na poverenju koje je ukazala Galeriji izabravši je za partnera u tako važnom poslu obrade i prezentacije dela nacionalne kulturne baštine.

  “Takođe im čestitamo na spremnosti da deo svoje kolekcije i svog blaga podele i sa beogradskom publikom. Verujem da će Beograđani uživati u izložbi, a da će saradnja Vojvođanske banke i Galerije Matice srpske opravdati nagradu Business & Art koju smo nedavno dobili od časopisa Diplomacy & Commerce” , dodala je dr Palkovljević Bugarski.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE