Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U ukrajinskom gradu na kratko NESTAO internet, posle toga ništa nije ostalo isto

  Stanovnici ukrajinskog grada Hersona krajem maja susreli su se s neobičnim događajem – punih 59 minuta nisu mogli da koriste internet, nazovu svoje  najmilije niti da pročitaju najnovije vesti, a potom se veza napokon vratila i sve se činilo normalnim. Ipak, kada se konačno internet vratio shvatili su da za njih više ništa nije bilo isto.

  U tih 59 minuta pristup internetu preusmeren je preko ruske infrastrukture, a sve što su Ukrajinci tražili po webu postalo je predmet interesa Vladimira Putina, prenose mediji.

  Ruska infrastruktura preuzela primat

  Od 30. maja, naime, ukrajinski provajderi prisiljeni su da promet malo pomalo preusmeravaju preko ruske infrastrukture i time u značajan rizik dovedu sve svoje korisnike, piše Wired i napominje kako je druga opcija za većinu njih bila da zauvek ugase svoje usluge.

  Osim interneta, budno Putinovo oko zainteresovalo se i za ukrajinske mobilne usluge pa regijom sada uglavnom kruže mobilni telefoni s ruskim SIM karticama čime je Putin, u vrlo kratkom roku, ovladao ukrajinskim serverima, kablovima i telefonima i tako napravio vrlo siguran prvi korak prema rusifikaciji ovog dela Ukrajine.

  Ilustracija, Pixabay

  Ilustracija, Pixabay

  „Ovo je šokantno kršenje ljudskih prava. Sva komunikacija sad će biti kontrolisana od strane Rusa, a zasigurno će se ograničiti pristup tačnim informacijama“, rekao je Viktor Zahora, zamenik direktora ukrajinske Agencije za sajber sigurnost.

  Prvi je svoj promet preko ruske mreže preusmerio Kershon Telecom, i to još 30. aprila da bi ga brzo posle nazad vratio na ukrajinsku infrastrukturu, ali se onda sve promenilo krajem maja.

  Sav njihov promet sada prelazi preko Miranda Medie, ruske kompanije sa sedištem na Krimu koja je povezana s ruskim telecom providerom Rostelecomom, a čim se to dogodilo, ruski medij RIA Novosti odmah je preneo da su područja Hersona i Zaporožja prebačeni na rusku internet infrastrukturu kao i da će ubrzo početi da koristi ruski predbroj +7.

  Internet ima smetnje, pa sve više provajdera prelazi na rusku infrastrukturu

  Prema Zahorinim tvrdnjama, na tom području postoji 1.200 pružaoca usluga od kojih iz dana u dan sve veći broj prelazi na rusku infrastrukturu, prvenstveno zato što ne mogu da rade od konstantnih smetnji.

  One su, naime, započele još s početkom rata u Ukrajini u februaru kad je disrupcija internet veze postala jedno od češćih ruskih oružja, i to s vrlo dobrim uspehom.

  Rusi su uništavali televizijske tornjeve i satelite, ali Ukrajinci su dosta dugo pružali otpor i odolevali ruskom preuzimanju komunikacije i interneta.

  Izvor: BIZLIfe

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE