Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  aleksandar vučić

  U Bugarskoj zarobljeno milion tona uglja namenjenog Srbiji

  Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević izjavio je da je zbog tronedeljne obustave plovidbe na Dunavu u Bugarskoj, na sektoru Belane, zarobljeno više od milion tona uglja iz bugarskih rudnika koji treba da stigne u našu zemlju.

  Veljko Kovačević je rekao Tanjugu da su u toku pregovori sa nadležnima u Bugarskoj da se u Belane spusti naša mehanizacija, kako bi se omogućio prolaz brodovima ka Srbiji.

  Dodao je da vodni saobraćaj kroz našu zemlju funkcioniše bez smetnji, iako su na snazi mere ograničenja zbog niskog vodostaja.

  „Nizvodno od Srbije na sektoru Belane pre tri nedelje je došlo do potpune obustave plovidbe. Rumunska mehanizacija je izašla na teren kako bi uradila bilo koje preventivne radove da bi se određeni nivoi plovnosti stvorili u Belanama. Trenutno pregovaramo sa Bugarima da i mi spustimo pomoć i deo mehanizacije. U tom delu se pojavljuju još dva kritična sektora gde može da dođe do potpune obustave plovidbe“, objasnio je pomoćnik ministra.

  Kada je reč o našoj zemlji, Kovačević kaže da su na snazi mere ograničenja, ali da za sada nema obustave plovidbe na vodotokovima kroz Srbiju.

  Obustavljen izvoz iz Srbije

  Kovačević je ocenio da obustava vodnog saobraćaja u Bugarskoj mnogo utiče na našu ekonomiju, jer ne samo da je ometen transport energenata, već je obustavljen i ka luci Konstanca izvoz i uvoz naših žitarica i đubriva, kao i sirovina koje koriste železare.

  Dodao je da je dobra stvar što velike količine uglja iz Rumunije dolaze u našu zemlju Dunavom iz luka Orsava i Tunu Severin.

  Kada se naša mehanizacija spusti u sektor Belane u Bugarskoj, naveo je, Srbija više neće zavisiti od prirodnih nepogoda, niti od bugarske administracije.

  Kada je reč o plovnosti reka kroz Srbiju, Kovačević je istakao da su kritične tri deonice: kod Čortanovaca gde je došlo do suženja širine plovnog puta sa 180 na 120 metara, Futoga gde se pojavio sprud koji je ušao u kinetu plovnog puta i Baričke ade na Savi.

  Prema njegovim rečima, na sva tri mesta je postavljena mehanizacija kako bi se preventivno obezbedio plovni put, ukoliko dođe do dodatnog pada vodostaja.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE