Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačka reaktivira još jednu termoelektranu

  Da bi uštedela gas, Nemačka iz penzije vraća još jednu svoju termoelektranu na kameni ugalj, dok je susedna Austrija odbacila uredbu koja bi omogućila da se ponovo reaktiviraju elektrane na ugalj.

  Nemačka elektrana treba da bude na mreži od 27. avgusta do kraja aprila 2023. godine. Reč je o termoelektrani Hajden u gradu Petershagen, u Severnoj Rajni-Vestfaliji, blizu granice sa Donjom Saksonijom, saopštio je operater elektrane, energetska kompanija Uniper.

  Od 14. jula uredbom je dozvoljeno da termoelektrane na ugalj iz takozvane mrežne rezerve ponovo budu stavljene u pogon, da bi se uštedeo gas. U julu je, prema podacima Savezne agencije za mrežne sisteme, udeo gasa u proizvodnji struje iznosio 9,8 odsto.

  Iz rezerve je do sada već reaktivirana elektrana Merum u donjosaksonskoj opštini Hoenhameln, čiji je vlasnik češki energetski koncern EPH. To je početkom avgusta bila i prva elektrana na ugalj u Nemačkoj, koja je iz rezerve ponovo priključena na mrežu, piše nemačka agencija DPA.

  Uniperova termoelektrana je, prema podacima mrežne agencije, druga elektrana koja je vlastima prijavljena za privremenu reaktivaciju. I kompanija Steag iz Esena je najavila da u energetsko tržište ponovo želi da uključi elektrane na kameni ugalj koje su u stanju mirovanja.

  aleksandar vučić

  ugalj, pixabay

  Sa snagom od 875 megavata Hajden je, prema navodima Unipera, jedna od najvećih elektrana na ugalj u Nemačkoj. Radi od 1987. godine, a u poslednje vreme je bila u mrežnoj rezervi, što znači da je samo povremeno proizvodila struju radi stabilnosti mreže.

  Uniper je saopštio i da bi u periodu rada elektrane proizvodnja struje mogla da bude neravnomerna. Razlog su smanjene količine kamenog uglja, zbog ograničenih kapaciteta pruge.

  Austrijski parlament „odbio“ ugalj

  Austrija takođe u velikoj meri zavisi od ruskog gasa i vlada u Beču želela je da smanji tu zavisnost tako što bi privremeno suspendovala odluku o napuštanju uglja kao goriva, preneo je briselski portal EURACTIV.

  Međutim, austrijska vlada u parlamentu nije dobila dvotrećinsku većinu za uredbu koja bi omogućila da se ponovo reaktiviraju elektrane na ugalj.

  Vlada je planirala da industriju pozove da, radi uštede gasa, privremeno pređe na ugalj i naftu kao energente.

  Ministarka energetike Leonore Gevesler je ukazala da termoelektrana Melah u slučaju potrebe može da snabde strujom i grejanjem 260.000 domaćinstava.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE