Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  gas, EU

  Snabdevanje gasom ne treba da brine Srbiju, stručnjak objašnjava i zašto

  Hoće li Srbija imati dovoljno gasa na zimu, po kojoj ceni i gde naći druge dobavljače?

  Cena gasa u Evropi premašila je 3.000 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon vesti da „Severni tok“ od 31. avgusta prestaje sa radom na tri dana zbog remonta.

  Vojislav Vuletić iz Udrženja za gas kaže za RTS da je to previsoka cena koju teško ko može da izdrži i dodaje da Srbija ne bi trebalo da ima nikakve probleme.

  Kaže da je Srbija dobro popunila svoja skladišta i da se ona još uvek pune – imamo skladište Banatski dvor, rezervu i u Mađarskoj.

  „Ja mislim da Srbija nema apsolutno nikakvih problema sa gasom – ima Balkanski tok, ima mogućnost snadbevanja i preko Ukajine i Mađarske. Istovremeno je dogovoreno sa Mađarima da oko 500 miliona kubnih metara gasa skladištimo u njihovom skladištu. Imamo naše skladište Banatski dvor, tako da ja mislim da Srbija neće imati ikakvih problema sa gasom u toku zime“, ocenjuje Vuletić.

  Govoreći o ceni od 3.000 dolara za hiljadu kubnih metara, navodi da je ona izuzetno visoka te da gas po toj ceni u ovom trenutku kupuju oni koji to nisu ugovorili na vreme sa Gaspromom, ali i oni koji imaju potrebe, ne za grejanjem jer nije zimski period, nego oni koji koriste gas kao industrijsku ili hemijsku sirovinu.

  Vojislav Vuletić

  Vojislav Vuletić

  „I da ne bi proizvodnja apsolutno stala, oni moraju da kupe gas po tim visokim cenama“, navodi.

  Smatra da je 3.000 dolara za hiljadu kubnih metara gasa previsoka cena koju teško ko može da izdrži.

  „To nisu normalne cene – 3.000 dolara za hiljadu kubnih metara gasa je stvarno previsoka cena koju teško ko može da izdrži. U letnjem periodu kada su manje količine gasa potrebne, možda i može da se plati ta cena za neku manju količinu. Međutim, na zimu kada budu bile potrebne daleko veće količine gasa svakako to neće biti moguće da se plati“, navodi Vuletić.

  Snadbevanje tečnim gasom – lepa priča ali neizvodljiva

  On je rekao da su priče o mogućnosti snadbevanja tečnim, prirodnim gasom u Evropi lepe, ali da nisu izvodljive.

  „Amerika je obećala da će ove godine da isporiči Evropi 15 milijardi kubnih metara gasa, a Evropa troši 500 milijardi, tako da su to male zanemarljive količine koja Evropa može da dobije i ne treba uopšte računati na neke velike količine koje su u stanju da zadovolje potrebe Evrope tečnim gasom“, ocenjuje Vuletić.

  Na pitanje na koji gas se Evropa može osloniti odgovara da se Evropa snadbeva gasom iz sopstvene proizvodnje.

  „Najviše uvozom iz Norveške, Škotske i Holandije koje imaju veću proizvodnju od potrebne. Istovremeno uvozi se dosta gasa iz Alžira, ali 40 odsto gasa koji troši Evropa uvozi se iz Rusije odnosno Gasprom ga isporučuje. To su količine koje moraju da budu doturene Evropi ako ona hoće da dočeka zimu onako kako treba“, navodi Vuletić.

  Vuletić ocenjuje i da sve ovo što se dešava sa gasom jeste politički problem.

  „Nije ekonomski, energetski ni termički problem“, zaključio je.

  Od 1. oktobra: Umesto u kubnim metrima, gas će se obračunavati u kilovat-satima

   

  Izvor: RTS

  Foto: Printscreen, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE