Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TV heroine koje „vraćaju“ seksualnost ženama od 50 i nešto

  Seksualnost kod žena u “srednjem dobu” vrlo je osetljiva tema. Neko bi odmah pitao – a šta je to “srednje doba”, drugi bi dodali da su četrdesete nove tridesete, pedesete nove četrdesete, itd. „Srednjim dobom” naučnici smatraju period posle 45. godine, neki i od 50-e godine, bilo kako bilo, to je vreme kada naše telo počinje da stari.

  Živimo u kulturi koja slavi mladost a omalovažava starost. To se vrlo dobro vidi, između ostalog, po reklamama – preparati za zatezanje bora, za podmlađivanje, “prekrivanje” sedih vlasi… Gledajući te reklame čovek bi mogao da pomisli da oni koji pređu 50. godinu samo treba da gledaju kako da budu mlađi. U Holivudu su ovakve stvari dovedene do ekstrema. Glumice koje jedva imaju 20 godina, tumače uloge koje na filmu imaju 30 i nešto. Za one preko 35 retko ima dobrih uloga. Neke od njih podvrgavaju se raznim operacijama i tretmanima, tako da na kraju izgledaju, na žalost, kao svoja karikatura, kao obris nečeg što je nekad bilo lepo, a sada je samo naduveno i zategnuto do iznemoglosti.

  Ipak, u poslednje vreme pojavile su se TV heroine koje su moćne, lepe, koje zrače i privlače svojom energijom, zavode i bacaju na kolena podjednako i muškarce i žene. One nisu mlade, niti zategnute, one imaju stila, britke su sablje u svom poslu, bistre, krhke i istovremeno jake. Nikome se ne izvinjavaju za svoju seksualnost, i pokazuju kako je njihovo najbolje doba počelo upravo sada – posle 40-e ili 50-e godine.

  Ima ih sve više, ali izdvojićemo neke:

  The Good Wife

  Uloga Ališe Florik životna je uloga Julijane Margulis. „Njeno vreme“ došlo je posle 45. godine, kada je, nakon što je otkrila da ju je muž prevario, odlučila da se vrati karijeri advokata. Naravno ona je fiktivni lik, jer niko ne bi mogao da se nosi sa toliko problema – kod kuće i na poslu, a opet da izgleda savršeno i jako u tim brendiranim kostimima, i na vrtoglavo visokim potpeticama. Ipak, na neki čudan način vraća veru da jake žene postoje, i da se život ne završava nakon što deca odrastu, a muž počne da juri za klinkama. Na razne glasine ona se ne obazire, a na prepreke na putu ka uspehu odgovara sa “Radiću više”.

  The Fall

  Džilijan Anderson za neke od nas više neće biti ukočena Skali iz serije “Dosije X”, već asocijacija na moćnu Stelu Gibson. Ona je veliki stručnjak u svom poslu, a muškarce u isto vreme plaši i privlači. Zna šta hoće i kako to da dobije. Njen kolega pada na kolena pred njom i govori joj: “Stela, da li ti znaš kako utičeš na muškarce…?!” Baš zato što je tako hladna i bistra, zato je i privlačna. Naravno, postoji i njena druga strana, ali dovoljno je pametna da je ne otkriva…

  Apple Tree Yard

  Emili Votson tumači ulogu Ivon Karmajkl, naučnice, udate žene i majke dvoje dece, koja svoju seksualnost (ponovo) otkriva u pedesetoj godini. I sama Emili Votson je za strane medije izjavila kako je apsurdno da su žene srednje dobi ignorisane u Holivudu.

  Ta ideja da ženska seksualnost doživljava vrhunac sa 22 godine je apsurdna. Seksualnost cveta tokom kasnih 40-ih i u pedesetim godinama. Znate šta želite. Imate brak i decu, karijeru i dom, to je vreme menopauze, i iskreno mislim da postoji momenat kada žena misli na sebe – “To je moj život i daleko je od kraja,” kaže Emili Votson.

  Ona je dodala da joj je ponuđeno mnogo drama o vezama, ali da je ovo što je pročitala u scenariju serije “Apple Tree Yard” nešto posebno: “Dopalo mi se jer je, između ostalog, i priča o određenim godinama i kako seksualnost ne umire sa tim godinama. Nikome ne morate da se izvinjavate zbog toga.” Emili Votson je sve objasnila.

  Borgen

  Borgen je televizijska drama o harizmatičnoj političarki Birgit Niborg (koju igra Sidse Babett Knudsen), koja neočekivano postaje prva premijerka u Danskoj. To je serija koja vas polako ali čvrsto uvlači u svoju priču, i ima pametne zaplete, sa još bistrijim likovima. Glavna junakinja je istovremeno i krhka i moćna, ranjiva i ubedljiva – i to je baš ono što su reditelji serije hteli. Kako priča napreduje iz epizode u epizodu, tako i Brigit sazreva i sve je bolja u poslu, uspeva da balansira između ljudskosti i političke surovosti, iako postaje sve jača, pragmatičnija, i odlučnija. Kod nje ta seksualnost nije izražena kao kod pomenutih junakinja, niti se pominje, ipak, zrači iz njenih sofisticiranih pokreta i njenog držanja.

  House of Cards

  Priznajte, Kler Andervud se ne može odvojiti od “nove i poboljšane” Robin Rajt. Izgleda da je njena karijera kulminirala baš sa ovim likom – junakinjom koju ne može da zaustavi niko i ništa, koja uz muža stoji “u dobru i u zlu”, i koja je u politici beskrupulozna a na velikom platnu neodoljiva. Surova, inteligentna i hladna, i baš zbog toga je osvojila gledaoce. Ona sama kaže da je samo za njenu frizuru potrebno nekoliko preparata, i duže feniranje, i da ima posebnog stilistu za kostime.

  Na snimanju serije je proslavila i svoj pedeseti rođendan – „To je tako nagrađujuće. Pedeset godina i sada sam u najboljoj fazi svog života,“ kaže Robin Rajt.

  I još jedan lik koji nas je osvojio jeste Mišel Leblank koju tumači Izabel Iper u ostvarenju “Elle”, a o kome smo već pisali:

  [preporucene_vesti ids=“259563″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube/Printscreen/BIZLife

  Piše: Nada Veljković

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE