Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Subvencije-za-preduzetnike

  Trikovi za preduzetnike: 3 jednostavna koraka da prepolovite radno vreme

  Voditi biznis je jako teško i zahtevno, naročito kada ste na početku i pokrećete nešto bez ogromnih resursa velikih korporacija. Kao osnivač moraćete da pokrijete sve sfere poslovanja i obaveza, počevši od važnih sastanaka sa potencijalnim klijentima, pa sve do mesečnih zadataka poput plaćanja računa. Ovo svakako znači da ćete imati potpunu kontrolu nad kompanijom, ali će sigurno poljuljati ravnotežu između vašeg posla i privatnog života.

  Nedostatak balansa nije ni dobar ni održiv na duži rok. To će uticati na vašu produktivnost i ometi vaš život. Na kraju ćete verovatno izgoreti i narušićete svoje mentalno i fizičko zdravlje.

  Osnivači imaju tendenciju da misle da „ako niste zauzeti napredovanjem, vi nazadujete“, uz večni strah da će vas konkurenti nadmašiti. Iako je to apsolutno tačno, to ne znači da morate stalno biti zauzeti. Zapravo, ako ste stalno zauzeti, napredovaćete sporije od konkurencije zato što nećete imatio slobodnog vremena za važnije stvari. Nećete imati vremena da razmišljate!

  1. Postavite fiksni raspored i držite ga se

  U redu je da ostanete da radite nakon kraja radnog vremena nekoliko puta u roku od pola godine, na primer. Tu se naravno ne računaju poslovne večere i razni događaji koji se odvijaju tokom večeri. Uverite i druge da budu svesni vašeg rasporeda. Naviknite svoje klijente i svoje zaposlene da ne očekuju od vas da im odgovorite na imejl u večernjim časovima. Ali ih isto tako naviknite da će ih vaš odgovor uvek uredno dočekati u inboksu odmah u jutarnjim satima. Postavivši ovakav primer, očekivanja da radite do kasno u noć nestaju, a vi postajete srećan, odmoran i produktivan tim.

  2. Postavite prioritete i fokusirajte se

  Previše je lako provesti mnogo vremena baveći se jednostavnim zadacima koji nisu prioritetni niti važni za biznis. Koristite besplatan i onlajn program da organizujete svoje zadatke – Trello. Kreirajte liste obaveza u zavisnosti od njihovog značaja i hitnosti, a zatim ih podelite u grupe. I to one koje treba završiti do kraja dana, zatim, do kraja nedelje i do kraja meseca. Posmatrajući tako organizovane zadatke, fokusirate se na ono što je važno i zadovoljni ste kada ih rešavate jedno po jedno. Kada imate više od jedne liste, možete da odredite prioritete i usredsredite se na ono što je važno i hitno. Na taj način, ne trošite vreme na zadatke koje može da rešava vaš kolega ili čak mogu biti i izbrisani.

  3. Sredite prijemno sanduče (inboks)

  Vaš inboks je sigurno, kao i svaki, mešavina veoma bitnih mejlova i poruka koje nikada ne čitate. Kada brišete nevažne poruke, to vam oduzima mnogo vremena. Napravite poseban folder u koji ćete skladištiti sve ono što nije ni važno ni hitno. Provedite sat vremena čitajući ih npr. u avionu ili prevozu, dok ispijate svoju jutarnju kafu.
  Proveravanje imejl pošte je zadatak kao i svaki drugi, i zato morate tako i da ga tretirate. Odvojite odreženi vremenski period da ih pročitate, i kasnije, kada pređete na drugi zadatak, nemojte ih više proveravati.

  Ako budete pratili ova jednostavna pravila, dakle, fokusirate se na proveruj imejlova i odgovarate bez odugovlačenja kad god budete mogli, retko ćete započeti radnu nedelju sa više od 5 nepročitanih mejlova.

  Izvor: BIZLife/Strani mediji

  Foto: Pixabay

  Piše: M. P.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE