Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Toplane ne planiraju poskupljenje, ako im opštine pomognu

  Toplane u Srbiji za predstojeću zimu već sada ubrzano nabavljaju ne samo energente koje su do sada koristile, već i alternativne, u slučaju nestašice gasa, ali uprkos velikom poskupljenju svih njih, ne planiraju da povećaju cene grejanja, rekli su Beti u tim javnim preduzećima.

  Zbog većih troškova poslovanja u većini toplana su rekli da, u slučaju finansijskih problema, ipak očekuju podršku opština, kao osnivača tih javnih preduzeća.

  Toplana u Majdanpeku, prema rečima direktora Đorđa Roškića, ne planira poskupljenje grejanja u predstojećoj sezoni, ali računa sa podrškom lokalne samouprave. „Opština nam pomaže subvencijama“, rekao je Roškić i dodao da je ta pomoć neophodna jer je mesečna potrošnja samo struje oko sedam-osam miliona dinara.

  Toplana je, kako je rekao, raspisala tender za nabavku sečke (mlevenog drveta) koju koristi kao energent, a prelazak na taj sistem koštao je četiri miliona evra.

  I mazut, za svaki slučaj

  To ulaganje se, prema njegovim rečma, isplatilo jer je sečka kao energent 30 odsto jeftinija od mazuta i neškodljiva je za životnu sredinu jer sagorevanjem ne emituje ugljen-dioksid.

  Roškić je rekao da je nabavljeno 300 tona mazuta, a u najgorem slučaju biće potrebno još toliko.

  Direktor gradske toplane u Kruševcu Dušan Gvozdenović rekao je da neće „dirati“ cene, ali da će se, usled velikog cenovnog udara, zbog poskupljenja energenata, razgovarati sa opštinom oko finansijske podrške.

  „Toplana je pripremljena da koristi gas i ugalj, pojedinačno ili naizmenično i zbog neizvesne nabavke gasa obezbedili smo 10.600 tona uglja i potpisali ugovor za isporuku 20.000 tona sa rudnikom Banovići, čime smo se obezbedili sa skoro celu sezonu jer trošimo oko 35.000 tona“, rekao je Gvozdenović.

  Direktor JKP „Šabac“ Rajko Šušić rekao je da ta toplana koristi gas kao energent, ali da se servisiraju kotlovi i neophodna instalacija i za korišćenje mazuta.

  „Poslednji put smo mazut koristili pre osam godina, njegovo korišćenje je dosta kompleksnije od gasa i zbog toga moramo da pripremimo sistem za taj energent“, rekao je Šušić i dodao da se dopunjuju rezerve mazuta za oko 15 dana potrošnje.

  Šušić je rekao da će se o eventualnoj promeni cene grejanja dogovarati sa nadležnim ministarstvom i Agencijom za energetiku.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE