Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gas, nezaposlenost

  Obustavljena isporuka gasa „Severnim tokom“

  Isporuke ruskog gasa preko gasovoda „Severni tok“ obustavljene su u ponedeljak ujutru u 6 časova po srednjoevropskom vremenu.

  Protok je obustavljen u obe cevi radi redovnog godišnjeg servisiranja, uključujući testiranje mehaničkih komponenti i autonomnih sistema. Očekuje se da će remont trajati od 11. do 21. jula.

  Rojters navodi da iako se radi o redovnom godišnjem servisu, na zapadu postoji strah da bi obustava isporuke mogla da se produži zbog rata u Ukrajini. Produžetak obustave u isporuci mogao bi da osujeti planove da se napune gasna skladišta uoči dolazeće zime.

  Rusija je već smanjila isporuku „Severnim tokom“ za 40 odsto, a kao razlog je navela to što još nije vraćena turbina koja je poslata na remont u Simens u Kanadi.

  gas, nezaposlenost

  Gas (Pixabay)

  Kanada je proteklog vikenda saopštila da će vratiti popravljenu turbinu, ali i da će proširiti sankcije koje se odnose na ruski energetski sektor.

  Kroz gasovod „Severni tok“ godišnje se iz Rusije u Nemačku isporuči 55 milijardi kubnih metara gasa.

  Nemačka strepi

  Nemački ministar ekonomije Robert Habek rekao je da bi zemlja trebalo da se suoči sa mogućnošću da Rusija obustavi protok gasa kroz Severni tok 1 nakon predviđenog perioda održavanja.

  „Na osnovu obrasca koji smo videli, sada ne bi bilo iznenađujuće ako bi se pronašao neki mali, tehnički detalj, a onda bi mogli da kažu ’sada ne možemo više da ga uključimo‘“, rekao je on na događaju krajem juna.

  Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je tvrdnje da je Rusija koristila naftu i gas da bi izvršila politički pritisak, rekavši da je obustavljanje održavanja redovan, zakazan događaj i da niko ne „izmišlja“ nikakve popravke.

  Rusija

  Rusija, Moskva (Pixabay)

  Postoje i drugi veliki gasovodi iz Rusije u Evropu, ali tokovi postepeno opadaju, posebno nakon što je Ukrajina zaustavila jednu tranzitnu rutu gasa u maju, okrivljujući mešanje okupacionih ruskih snaga.

  Rusija je potpuno prekinula isporuke gasa za nekoliko evropskih zemalja koje nisu ispoštovale njen zahtev za plaćanje u rubljama.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE