Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mladi, grad

  Tek svaka četvrta mlada osoba radi ono za šta se školovala

  Tek svaki četvrti mladi čovek u Srbiji radi posao za koji se školovao, pokazuje najnovije istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.

  Studija koja je urađena na uzorku od 1.117 ispitanika, od 15 do 30 godina, pokazuje da čak 58 odsto mladih ne radi u struci, dok je 17 procenata njih donekle zaposleno na poziciji za koju se obrazovalo.

  Osim toga, petina mladih koja se školuje ili je završila svoje obrazovanje smatra da za njihovim obrazovnim profilom ne postoji potreba na tržištu radne snage. Većini mladih koji rade u svojoj struci, bilo je potrebno manje od godinu dana da se zaposle, dok je petini trebalo više od tri godine.

  Posao

  Pixabay

  Mladi nisu probirljivi i isključivi što se tiče posla – čak 90 odsto njih spremno je da radi druge poslove dok ne nađe adekvatno zanimanje u struci, a 60 procenata spremno je da se prekvalifikuje. Međutim, iako su mladi spremni da se prilagođavaju uslovima tržišta, ostaje prisutan problem neusklađenosti obrazovnog sistema i tržišta rada, ističe Miljana Pejić, generalna sekretarka Krovne organizacije mladih Srbije.

  Realan broj mladih koji nemaju posao teško je utvrditi, jer je manje od četvrtine nezaposlenih navelo da je registrovano kod Nacionalne službe za zapošljavanje.

  Petina se niti školuje, niti traži posao

  Procene Evrostata govore da je u Srbiji u 2020. godini petina mladih pripadala tzv. NEET kategoriji – niti se školuju, niti traže posao, niti su na obuci. Inače tranzicija od škole do prvog stabilnog (i)li zadovoljavajućeg posla u našoj zemlji traje skoro dve godine.

  Od ukupnog broja zaposlenih mladih, svega trećina ima ugovor o radu na neodređeno vreme, čak petina njih radi na crno, četvrtina ima posao na određeno vreme, a svaka deseta osoba zaposlena je preko omladinske zadruge. Na pitanje koliko su zadovoljni trenutnim poslom, mladi su na skali od jedan do pet dali prosečnu ocenu od 3,61.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE