Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tedeski otkrio svoju filozofiju: Ovo nikada ne radite jer je to recept za propast

  Pre 21 godinu, najbogatiji Hrvat i prvi čovek regionalne Atlantik Grupe koja posluje i u Srbiji, Emil Tedeski umalo je prodao svoj biznis i otvorio zabavni park blizu Zagreba.

  „Kolega mi je prišao jedan dan i predložio mi da prodam svoj biznis i uložimo u zabavni park. Iako se činila kao dobra ideja, ona to tada nije bila. Međutim šta je s ljudima koji su otvorili takve poslove i kako su se oni prilagodili svemu što dolazi? Krajem 90-tih godina pojavili su se niskobudžetni letovi, multipleks bioskopi i lanci brze prehrane. Takvi poslovi uspeli su jer su se prilagodili novom razdoblju i svemu onome što je dolazilo. Tako je i sa krizom zbog korone. Ona jeste velika i došla je nenadano, ali oni poslovi koji će moći da joj se prilagode su oni koji će uspeti“, rekao je Tedeski.

  Jedan od saveta za sve preduzetnike je da ne drže sva jaja u istoj korpi, pišu 24 sata.

  „Atlantik grupa se zbog svojih proizvoda zaista velikim delom oslanja na turizam, restorane, benzinske stanice,.. I uveliko smo zavisili o zatvaranju takvih objekata. Međutim, to nisu jedini proizvodi koje imamo, jer bismo inače bili u škripcu. Imamo i celu liniju proizvoda koji se koriste kod kuće i ti proizvodi su za vreme karantina pokazali veliki uspeh. Zavisnost samo o jednoj osobi, o jednom proizvodu, o jednom tržištu, o jednom kupcu,.. je recept za propast. To je oduvek bila moja filozofija. Na primer, da imate samo jedan proizvod na tržištu, on možda sutra ne bude tražen, zameni ga konkurencija ili jednostavno nije više potreban. I šta ćete onda?“, priča Tedeski..

  Iako digitalizacija dobija sve veće razmere, smatra da bez ljudskog dodira, nema uspešnog proizvoda.

  „Nazovite me staromodnim, ali smatram da iako digitalizacija strahovito napreduje, a veštačka inteligencija danas može razmišljati sama i gotovo napraviti tačan proizvod prema željama krajnjeg korisnika, neće biti dobre muzike, dobrog filma, dobre kafe ili čokolade, ako barem delom ljudska mašta ne bude u tome učestvovala. To je nešto što nas izdvaja od mašina – mogućnost zamisli, naspram računarskog proračuna“, kaže Tedeski koji ističe da ipak podržava digitalni razvoj.

  Izvor: 24sata

  Foto: Youtube/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE