Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tanak sneg, debeo minus: Milionski gubici Jahorine

  Olimpijski centar „Jahorina“ završio je prošlu godinu sa gubitkom od 4,5 miliona maraka, a u narednih 12 meseci na naplatu im pristižu krediti teški čak 42,7 miliona KM, saznaje portal capital.ba.

  Prema revizorskom izveštaju, ukupne finansijske obaveze OC „Jahorina“ su na kraju prošle godine iznosile gotovo 197 miliona maraka, a kako upozoravaju revizori OC nije u mogućnosti da iz priliva od redovnog poslovanja izmiruje tekuće obaveze koje su za 41,3 miliona KM veće od tekuće imovine.

  „Pomenute činjenice mogu prouzrokovati materijalno značajne neizvesnosti u pogledu nastavka poslovanja Olimpijskog centra“, istakli su revizori.

  Kako je navedeno u izveštaju, dugoročne obaveze i rezervisanja Olimpijskog centra, iznose 169,6 miliona KM, dok su im kratkoročne obaveze 76,8 miliona maraka.

  Princip „ima snega – nema snega“

  Ekonomista Zoran Pavlović kaže da rješenje Olimpijskog centra nisu zaduživanja nego obogaćivanje sadržaja, odnosno da je na Jahorini potrebno napraviti celogodišnji sadržaj, tako da turisti imaju programe u kojima mogu uživati tokom svih 12 meseci, a ne samo kada ima snega.

  Na„Jahorini je kompletno funkcionisanje svedeno na „ima snega – nema snega“, kazao je Pavlović.

  Priroda

  Dodaje da je u prethodnih desetak godina u zapadnoj Evropi, zbog klimatskih promena, zaustavljeno građenje bilo kakvih ski centara koji se nalaze ispod 1.500 metara nadmorske visine.

  S druge strane, OC „Jahorina“ je do sada samo u „Igrišta“ uložio oko 55 miliona maraka, iako se, on nalazi na 1.406 metara nadmorske visine.

  Olimpijskom centru su do sada više puta blokirani računi jer nisu bili u mogućnosti da izmiruju obaveze koje imaju prema bankama. Blokade računa obično su rešavali prodajom zemljišta i novim kreditima.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: Capital

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE