Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tabaković: Oporavak i ekonomski rast

  Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da je niska i stabilna inflacija, kakvu Srbija ima danas, imperativ očuvanja realnih vrednosti zarada i penzija i stvaranja predvidivih uslova poslovanja za sve tržišne učesnike.

  Ona je na skupu „Srpski dani osiguranja“ u Aranđelovcu kazala da je kontinuiranim smanjenjem kamatne stope od maja 2013. otvoren prostor za oporavak kreditne aktivnosti i dalji rast ukupne ekonomske aktivnosti.

  „Pad kamatnih stopa jedan je od faktora ubrzanog ekonomskog rasta i na taj način se postiču velike uštede za privredu, građane i državu“, kazala je Tabakovićeva.

  Dodala je da je ekonomski rast u Srbiji potpomognut i neto stranim direktnim investicijama koje su bile značajne i za delatnost osiguranja.

  „Uspeli smo da učvrstimo kredibilnost kod svih investitora koji razmatraju ulaganje u Srbiji. Rezultati kojima se možemo ponositi jesu usidrena inflaciona očekivanja, stabilan kurs, stabilan i otporan finansijski sistem, rast poverenja u domaću valutu uz rast zaduživanja stanovništva u dinarima i rast dinarske štednje“, kazala je guvernerka NBS.

  Po njenoj oceni, najveći izazov u ovom trenutku jeste unapređenje regulative obaveznog osiguranja u saobraćaju.

  „Oko najosetljivijih pitanja mora biti postignut konsenzus svih tržišnih učesnika, jer jedino tako se može doći do pune primene tog propisa, što je i do sada bila najveća mana“, ukazala je Tabakovićeva.

  Kako je objasnila, regulatorni cilj delatnosti osiguranja u Srbiji, kao i njene supervizije, jeste primena direktive EU Solventnost 2.

  „U Zakon o osiguranju koji je danas na snazi već su ugrađeni određeni elementi pravnog okvira Solventnost 2, a cilj je da do 2020. ili 2021. godine s novom regulativom u potpunosti imlemetentiramo taj pravni okvir“, rekla je guvernerka.

  Navela je da je neposredna kontrola delatnosti osiguranja koju obavlja NBS sada mnogo efikasnija, posebno u oblasti prodaje osiguranja gde se ne dozvoljava neovlašćena prodaja polisa.

  Predsednik Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije Mirko Petrović kazao je da je zadatak osiguravajučih kuća da svoje poslovanje usklađuju sa evropskim propisima, ali i da rade na podizanju svesti gradana o značaju osiguranja imovine.

  „Ulaganje u osiguranje nije dodatni trošak već ulaganje u budućnost“, kazao je Petrović.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE