Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Primanje četvrte doze u Srbiji

  SZO upozorava proizvođače: Vakcine prilagoditi OMIKRONU

  Proizvođači vakcina protiv koronavirusa trebalo bi da se pripreme na to da će morati da prilagode svoje proizvode kako bi bili efikasni i protiv nove varijante – Omikron, rekao je portparol Svetske zdravstvene organizacije Kristijan Lindmajer.

  On je na brifingu Ujedinjenih nacija u Ženevi, rekao da agencija proučava prenosivost i ozbiljnost novog soja virusa koji je prvi put otkriven u Južnoj Africi prošlog meseca.

  „Veoma je preporučljivo da proizvođači vakcina već počnu da planiraju unapred da će morati da prilagode postojeću vakcinu. Dobro je da ne čekamo da zazvoni poslednje zvono za uzbunu“, izjavio je on, preneo je Rojters.

  On je kazao da preliminarni podaci, pokazuju da postoji veća prenosivost, ali da je to sve što u suštini imaju za sada.

  „Delta ostaje dominantna varijanta na globalnom nivou, čineći više od 90 odsto infekcija. Dakle, Omikron je možda u usponu, i možda ćemo doći do tačke u kojoj će postati dominantna varijanta, ali u ovom trenutku veoma dominantna varijanta ostaje Delta“, istakao je Lindmajer.

  Za nekoliko dana više informacija o Omikronu

  Južnoafrički naučnici koji proučavaju varijantu Omikron veruju da su simptomi manje ozbiljni za one koji su već bili zaraženi ili se zaraze nakon vakcinacije.

  Tehnički rukovodilac SZO za koronavirus Maria van Kerkhove, rekla je nedavno da organizacija očekuje da će imati više informacija o prenosivosti nove varijante Omikrona „u roku od nekoliko dana“.

  Izvršni direktor nemačkog BioTehna Ugur Sahin rekao je da bi ta farmaceutska kompanija trebalo da bude u stanju da relativno brzo prilagodi svoju vakcinu protiv koronavirusa, novom soju.

  Ograničenja koja su uvedena u mnogim zemljama pre samo dve nedelje, ponovna ekonomska zatvaranja, blokade u nekim oblastima, zatvaranje božićnih pijaca u Evropi, uvedena su pre Omikrona zbog porasta slučajeva Delta, objavio je Rojters.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE