Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija uvodi BESPLATNU vakcinaciju protiv HPV virusa za decu

  Država uvodi besplatnu vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji dovodi do malignih karcinoma grlića materice kod žena i penisa kod muškaraca, i to za decu uzrasta od devet do 19 godina, rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

  Sanja Radojević Škodrić je istakla da se uvođenjem te vakcine o trošku RFZO-a dobija značajna preventiva, odnosno sprečava se razvoj karcinoma materice i penisa kod dece koja budu primile vakcinu, prenosi RTS.

  „Iako je mnogo češći karcinom materice izazvan HPV infekcijom, ipak se i kod muškaraca može razviti karcinom penisa često u starijoj životnoj dobi i često zbog HPV infekcije. O trošku države mogu da se vakcinišu deca uzrasta od devet do 19 godina, ali je najidealniji period od 12 do 14 godina“, objasnila je direktorka RFZO.

  Kaže da su, ukoliko se u tom uzrastu primi vakcina, rezultati odlični, posebno pod uslovom da nije došlo do prvog seksualnog odnosa.

  „Ukoliko deca prime nakon 14 godina, ili pre navršene dvanaeste godine, ili ako je bio prvi seksualni kontakt i ukoliko je došlo do HPV infekcije, takođe će vakcina delovati, mada znatno manje. Ipak, efikasnost je najveća u periodu od 12 do 14 godina i ukoliko nije došlo do seksualnog kontakta“, napominje Radojević Škodrićeva.

  Preporuka da se vakcina primi najkasnije do 45. godine

  Vakcina protiv HPV-a nije obavezna, već preporučena.

  Preporuka je, takođe, da žene vakcinu prime najkasnije do 45. godine, pojasnila je Škodrić.

  „Stručna literatura ukazuje na te godine, iako postoji infekcija već, svakako vakcina će da deluje. Često se postavlja i pitanje da li je potrebno testirati se na HPV pre primanja vakcine, i evo da kažem da vakcina ne zahteva prethodno testiranje“, kaže direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

  Kako je objasnila Škordrić, vakcina se do četrnaeste godine dobija u dve doze, a nakon četrnaeste u tri doze. Prva nulta doza, druga nakon dva meseca, a treća doza za uzrast preko 14 godina nakon šest meseci.

  Podsetimo, prema ranijim pisanjima medija, ova vakcina je mogla da se nabavi u privatnim apotekama, i cena za jednu dozu iznosila je oko 100 evra.

  Izvor: RTS

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Komentari

  • Zoki

   U ovoj zemlji postaju obavezne otimacine, vakcine,, hrana i zivot pristojnog covega na humanosti i izboru je pojam.. fasizam je srce Srbije

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE