SZO napušta Rusiju? Moskva poručuje: Ne mešajte zdravstvo i politiku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SZO napušta Rusiju? Moskva poručuje: Ne mešajte zdravstvo i politiku

  Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije za Evropu donela je rezoluciju koja bi mogla da rezultira zatvaranjem regionalne kancelarije SZO u Rusiji i otkazivanjem sastanaka u toj zemlji.

  Rezolucija je doneta “kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu”, prenose mediji.

  Na posebnom zasedanju evropske regionalne kancelarije SZO rezolucija je usvojena sa 43 glasa za, tri protiv i dva uzdržana, a podržale su je Ukrajina i Evropska unija.

  U dokumentu se poziva regionalni direktor Hans Kluge “da razmotri privremeno suspendovanje svih regionalnih sastanaka u Ruskoj Federaciji, uključujući tehničke sastanke i sastanke stručnjaka, kao i konferencije i seminare, čiji sastav određuje Regionalna kancelarija SZO za Evropu, dok se ne sprovede mirno rešavanje sukoba između Ruske Federacije i Ukrajine”.

  Pomoćnik ruskog ministra zdravlja, Aleksej Kuznjecov, ocenio je nacrt rezolucije SZO kao politički motivisan potez koji se kosi se sa Ustavom SZO, prenela je ruska državna agencija Iter Tas.

  “Uvereni smo da zdravstvo treba da ostane van politike, jer lekari pružaju medicinsku pomoć, spasavaju živote, bez obzira na političku situaciju i nacionalnost, mesto stanovanja i političke stavove pacijenata”, naveo je Kuznjecov i dodao da “usvajanje rezolucije neće imati negativan uticaj na pružanje medicinske nege, lekove građana u Ruskoj Federaciji, kao ni na tok naučnoistraživačkih i humanitarnih aktivnosti koje sprovodi naša zemlja”.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE