Pariz smanjuje buku u saobraćaju, kazne 135 evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pariz smanjuje buku u saobraćaju, kazne 135 evra

  Pariz namerava da postane manje bučan grad, a kako bi postigao taj cilj koristiće se senzorima koji će biti postavljeni na ulicama.

  Ova odluka je usmerena pre svega protiv vozila koja stvaraju nepodnošljivu buku. Već se instaliraju radari s rotirajućim kamerama i mikorofoni.

  Time nadležni jasno vide koje je vozilo u pitanju, ko njime upravlja i koliku buku stvara. Oprema se testira, a od naredne godine vozači će se kažnjavati sa 135 evra.

  Pariz se smatra jednim od najbučnijih gradova u Evropi – 5,5 miliona ljudi je izloženo buci od 55 decibela i više, a koja nastaje u saobraćaju.

  Svetska zdravstvena organizacija kao maksimalno dopuštenu buku ističe onu do 55 decibela.

  Siromašnijima bučnije za dva decibela

  Pretpostavlja se da buka životni vek Parižana smanjuje za devet meseci i da negativno utiče na njihovu produktivnost. Reč je o godišnjem trošku od 147 milijardi evra. Osim toga, to negativno utiče na cene nekretnina.

  Nova strategija za borbu protiv ovog problema podrazumeva dodatno ograničavanje brzine kretanja vozila. Razmatra se i to da hitne službe isključuju sirene noću.

  Prema Institutu za globalno zdravlje iz Barselone, 48 posto Evropljana je izloženo opasnim stepenima buke. U siromašnim gradskim delovima ona je dva decibela viša od onih u bogatim delovima grada.

  U Londonu je buci izloženo 2,6 miliona ljudi, a u Rimu 1,7 miliona.

  Izvor: Klix

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE