SZO: Mogući NOVI i OPASNIJI sojevi koronavirusa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SZO: Mogući NOVI i OPASNIJI sojevi koronavirusa

  Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorili su da “postoji velika verovatnoća” pojave novih sojeva koronavirusa, “moguće i opasnijih”.

  “Pandemija je daleko od završene”, navodi se u saopštenju tima stručnjaka iz Vanrednog odbora koji savetuju generalnog direktora SZO.

  “Postoji velika verovatnoća pojave i širenja novih, zabrinjavajućih sojeva i moguće opasnijih i još težih za kontrolisanje” od onih koje je registrovala ta UN agencija, dodaje se u njihovom upozorenju.

  Navodi se i da su novi trendovi zabrinjavajući. “Osamnaest meseci posle objave međunarodne zdravstvene hitne situacije mi i dalje jurimo za virusom, a on nastavlja da juri za nama”, rekao je predsednik odbora, Francuz Diđe Usen (Didier Houssin), na konferenciji za novinare.

  Za sada SZO je registrovala četiri soja koja se smatraju zabrinjavajućim, alfa, beta, gama i delta.

  Delta soj, prvo registrovan u Indiji, se ubrzano širi svetom i ponovo izaziva jačanje pandemije. Mnogo zarazniji od drugih, ovaj soj se pokazao i otporniji na vakcine mada one i dalje štite od najtežih oblika kovida-19 i smrtnih slučajeva.

  Profesor Usen je rekao da odbor ima dve glavne preporuke: zalagati se za pravedniji pristup vakcinama i ne preduzimati inicijative koje su slabo naučno opravdane, kao što je predlog za davanje treće doze antikovid vakcine.

  Treću dozu vakcine preporučila je grupa Fajzer/Biontek.

  “Treba nastaviti sa neumornim zalaganjem za ravnopravan pristup vakcinama, za ravnopravnu raspodelu vakcina u svetu i podsticati podelu vakcina, lokalnu proizvodnju, oslobađanje od prava na intelektualnu svojinu. Treba raditi na transferu tehnologije, jačanje kapacitete proizvodnje i naravno potrebnom finansiranju za sprovođenje svih tih aktivnosti”, rekao je profesor Usen.

  SZO, nevladine organizacije i pogođene zemlje mesecima osuđuju nejednakost u raspodeli vakcina u svetu.

  Dok SAD i EU očekuju da će već narednih nedelja biti vakcinisan veći deo njihovog stanovništva, neke najsiromašnije zemlje uspele su da vakcinišu tek jedan odsto.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19. 

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE