Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve više Evropljana teže spaja kraj s krajem

  Sve više Evropljana teže spaja kraj s krajem zbog rasta cena koje im nagrizaju primanja, pokazao je izveštaj evropskog statističkog zavoda.

  Udeo građana koji teško pokrivaju osnovne troškove porastao je u drugom tromesečju u odnosu na prethodna tri meseca u osam od 10 zemalja EU obuhvaćenih istraživanjem, a smanjen je samo u Sloveniji i Finskoj, navodi Eurostat.

  Podatke su Eurostatu dostavile Belgija, Bugarska, Irska, Francuska, Italija, Luksemburg, Austrija, Slovenija, Slovačka i Finska.

  Najteže je u drugom tromesečju, prema Eurostatu dostupnim podacima, bilo u Bugarskoj gde je čak 39,8 odsto ispitanika jako teško ili teško spajalo kraj s krajem.

  U grupu zemalja s više od 20 odsto ispitanika koji teško pokrivaju osnovne troškove svrstale su se i Slovačka, Italija i Francuska.

  Najmanji njihov udeo je bio u Finskoj gde je iznosio 11 odsto. Istraživanje je pokazalo i da čak 40,5 odsto Finaca vrlo lako ili lako pokriva osnovne troškove.

  Slede Austrija i Francuska gde nešto manje od četvrtine ispitanika nije imalo problema s finansiranjem osnovnih potreba.

  Najmanji njihov udeo je u Bugarskoj gde je iznosio nešto više od tri odsto.

  Udeo stanovnika u povoljnoj finansijskoj poziciji bio je u devet zemalja manji u drugom kvartalu nego na početku godine, a u Italiji je bio gotovo nepromenjen. Najviše se smanjio u Sloveniji i Austriji, za 4,4 odnosno četiri procentna boda.

  Većina ispitanika navela je da su im prihodi u posmatranom periodu bili nepromenjeni ili su čak porasli, napominje Eurostat.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE