Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, izvini

  Francuska legalizovala pravo zaposlenih da budu dosadni

  Ako ste dosadni saradnicima na poslu, u Francuskoj sada imate legalno pravo da budete takvi. To je moguće nakon što je Vrhovni kasacioni sud presudio da je jedan poslodavac prekršio prava zaposlenog otpustivši ga jer nije bio dovoljno „zabavan“ na poslu.

  Čovek, koji se u medijima spominje samo kao gospodin T, pobedio je u sudskoj bici protiv konsultantske firme Cubik Partners iz Pariza, koja inače posluje pod motom „zabavno i profesionalno“. Presuda je objavljena ove nedelje, javlja The Telegraph.

  Ovaj čovek dobio je otkaz 2015. godine, a kao razlog otpuštanja naveli su njegovu „profesionalnu neadekvatnost“. On, naime, nije želeo da učestvuje u timbildingu događajima za osoblje, a na sudu je kao argument za to naveo da on ima „drugačiju definiciju zabave“.

  Sud se složio s gospodinom T, navodeći da nisu svi oduševljeni „prisilnim učestvovanjem na seminarima i pićima na kraju nedelje“, koja se često završavaju „prekomernim unosom alkohola“.

  U pravnom smislu, sud je zaključio da su u Cubik Partners „prekršili temeljno pravo na dostojanstvo i poštovanje privatnog života gospodina T i nisu poštovali njegovu slobodu izražavanja“, koju je koristio odbijajući da učestvuje u aktivnostima.

  Pravo na privatnost i pravo na slobodu izražavanja sadržani su u Opštoj deklaraciji o ljudskim pravima.

  Sud je komentarisao i spomenuti moto firme „zabavno i profesionalno“, kazavši da je takva kultura dovela do „ponižavajućih i nametljivih praksi u vezi s privatnošću, kao što su simulirani seksualni činovi, obaveza deljenja kreveta s kolegama tokom seminara, korišćenje nadimaka za označavanje ljudi i vešanje deformisanih i izmišljenih fotografija u kancelarijama“.

  Odlukom je takođe dodeljeno 3.000 evra bivšem zaposlenom firme Cubik Partners, s mogućnošću dodatnih 461.000 evra odštete, ako se sud složi.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE