Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve učestalije scene: Trgovine ZATVORENE usred bela dana, razlog – NEMA RADNIKA

  Radno sposobnih, ili radno zainteresovanih ljudi u Srbiji fali na svakom koraku, što je počelo da se „vidi i golim okom“, jer nije logično da se usred radnog dana vide spuštene metalne zaštite na prodavnicama ili kioscima.

  Znamo da nam fali vozača, medicinara, majstora…ali, itekako nam fali i trgovaca, odnosno prodavaca, i to počinje da se primećuje skoro na svakom koraku.

  Tako, recimo, može da se desi da u centru grada u „špicu“ naiđete na zatvoren kiosk. A ono što „odaje“ šta je razlog spuštene rolo rešetke je jeste nalepljen oglas kojim se traže radnici.

  Istina, ovakve „reklame“ su već duže vreme uobičajen ukras trgovinskih i ugostiteljskih radnji. Jedino što su postale sve učestalije, a negde im se i sam „kontent“ dopunio, pa tako na pojedinim, umesto „traži se radnica“ sada piše „traže se radnice“.

  Dakle, radnika i radnica nema ni za najobičnije trgovačke poslove, kao delatnost koja osigurava nabavku osnovnih namirnica i potrepština.

  „Jednostavno – nema ko da radi. Ili neće.“ Bar tako kažu prodavci i prodavačice koji se, usled nedostatka kolega, „ubijaju od posla“.

  Plata 50.000 dinara

  Međutim, ni to nije moglo dugo da potraje, odnosno ne može jedan čovek „do veka“ da drži radnju otvorenu od jutra do mraka.

  Tako je jedan mini market na Banjici, usled nedostatka radne snage, što bi se na konkursu reklo – „više izvršioca“, morao da prepolovi radno vreme. Jedna radnica radi do 17 časova, svakim danom osim nedelje, dok se posle tog vremena radnja zatvara, a jedino što ostaje izloženo je – oglas.

  „Plata je 50.000 dinara, uz prijavu i plaćene sve doprinose, čak i moguće bonuse, ali ne možemo da nađemo nikoga“, kaže prodavačica ove radnje u kojoj su svojevremeno radila i četiri izvršioca…

  Podsetimo, 50.000 dinara je ispod medijalne plate u Srbiji, ali iznad minimalne koju „zagovara“ i obećava predsednik – 40.000. U aprilu je prosečna plata iznosila 73.012 dinara, dok je medijalna zarada bila 55.267 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do tog iznosa.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE