Sve što niste znali o Hjuu Hefneru

Svi svetski mediji i agencije preneli su da je sinoć preminuo Hju Hefner. Publika ga zna kao osnivača čuvenog magazina “Plejboj” (Playboy), ali on nije bio samo to…

Ovo je priča o njemu koju malo ko zna.

Ženio se tri puta, a iza sebe je ostavio četvoro dece: Kristi, koja je bila direktorka “Playboy Enterprise” više od 20 godina; Dejvida, Marstona i Kupera. Kuper je kasnije postao kreativni direktor kompanije.

Kuper je u izjavi medijima opisao sve ono što je njegov otac bio:

“Moj otac je živeo izvanredan i uticajan život kao medijski i kulturni pionir i vodeći glas koji je stajao iza nekih od najznačajnijih društvenih i kulturnih pokreta našeg vremena, branio je slobodan govor, ljudska prava i seksualne slobode.”

Beta/AP Laurent Rebours

Foto: Beta/AP Laurent Rebours

Počeci

Hju Marston Hefner rođen je 9. aprila 1926. godine u Čikagu. U školi mu visoki IQ (kažu da je bio 152) nije mnogo pomogao – nastavnici su ga prozvali “lenjim i apatičnim” učenikom. Ali, Hef je odmah pronašao svoju strast i pratio je. U srednjoj školi pokrenuo je studentski časopis, pisao je i crtao. Nakon diplomiranja 1944. godine, pridružio se vojsci, ali je nastavio da piše i crta u vojnim novinama. Kada se vratio u Čikago, dve godine kasnije, ideje o magazinu “Playboy” počele su polako da se rađaju.

Nastavio je da se obrazuje i pohađao je kurseve i časove kako bi usavršio crtanje.

Te 1951. godine dobio je posao u magazinu “Esquire” kao copywriter. Redakcija magazina se, dve godine kasnije, preselila u Njujork, a Hefner je ostao u Čikagu. Poznato je i da je Hefner od redakcije magazina „Esquire“ tražio povećanje plate od 5 dolara, ali da je odbijen. Sakupio je 8.000 dolara od prijatelja i porodice, i u decembru 1953. godine, izdao je prvi broj magazina “Plejboj”. Magazin je uređivao na kuhinjskom stolu svog stana. Na naslovnoj strani prvog broja bila je naga pinap Merilin Monro (Marilyn Monroe).

Hefner nije znao da li će uopšte biti drugog broja. Ali, sada kultna, prva edicija bila je instant-hit, i prodata je u više od 50.000 kopija. “Plejboj”, koji je bio miks lepih žena, lifestyle saveta i literature, prodavao se u milionskom tiražu svakog meseca do kraja pedesetih godina prošlog veka.

Živi svoj san

Foto: Beta/AP Damian Dovarganes

Foto: Beta/AP Damian Dovarganes

Tada je Hefner od sebe počeo da pravi brend. Sa dolaskom seksualne revolucije, šezdesetih godina prošlog veka, Hefner je počeo da pravi čitavu filozofiju oko brenda “Plejboj”. Okružio se lepim ženama, išao na zabave, družio se sa bogatima i poznatima, oblačio se kao kralj. Otvarali su se klubovi sa “zečicama” kao hostesama, gradili hoteli i investiralo se u industriju zabave. Pokrenule su se i mnoge televizijske emisije u kojima je Hefner bio glavni gost.

Osamdesete godine donele su veliku promenu za Hefnera. Konzervativna Regan-era ga je gušila. Preživeo je infarkt 1985. godine, koji je za njega bio velika opomena. Od tada, više nije toliko naporno radio, putovao i partijao.

Hefner je tvrdio kako je tokom brakova uvek bio veran svojim suprugama, ali sve to nadoknađivao je dok je bio slobodan. Kad ga je „Esquire“ magazin pitao sa koliko žena je spavao odgovorio je da ni sam nije siguran: „Kako bih to mogao uopšte da znam? Preko hiljadu, siguran sam“.

Iako nikad nije pronašao srodnu dušu, životom je bio prezadovoljan. „Ni u najluđim snovima nisam mogao da zamislim ovakav život„, napisao je nedavno na Instagramu.

Čudna je ta veza koju je imao sa Merilin Monro. Ona se našla na koricama prvog broja i to je lansiralo Hefnera kao društvenog i seksualnog revolucionara. I posle svih tih zečica, žena i ljubavnica, Hefner je hteo da bude blizu Merilin u dugovečnosti. Kupio je grobno mesto odmah do groba u kome počiva Merilin Monro, na groblju u Kaliforniji.

Hefner je jednom rekao:

“Zanimljivo je to kako jedan čovek, time što živi svoje snove i fantaziju, ujedno živi i fantazije toliko mnogo ljudi.”

Ipak, najpoznatiji Hefnerov citat je:

Izvor: BIZLife/strani mediji

Foto: Beta/AP Kristian Dowling

Piše: N.V.

What's your reaction?

Komentari

  • ANDREJ

    Hju Hefner je ucinio revolucionarni pomak,u pogledu unistenja zastarelih tabua,koji su seks slike golih devojaka,kao i sam razgovor u javnosti o seksu,smatrali za krajnju sramotu i nevaspitanje. To sto je Hefner skinuo "mrak" sa ociju zenske populacije,od nemerljivog je znacaja.Do pojave Hefnera i Plejboja,devojke su svoju masturbaciju i snazne orgazme koje su dozivljavale,drazeci svoju vaginu,smatrale kao sramotu,i bolesno stanje,njihovog uma.I ne samo to,cak i masturbacijaao tinejdzera,smatrala se kao bolest.Roditelji koji su imali decaka u pubertetu,kada bi u kupatilu otkrili negde na zidu ili kadi,sinovljevu spermu,bili su ocajni,jer je to bio siguran znak,da njihovo dete onanise.Sve te gluposti,razbijao je Hefner,kroz clanke i slike,u svom casopisu "Plejboj".

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE