Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svaki peti se zaposli preko konkursa

  Pri zapošljavanju mladih u Srbiji tek svaki peti nađe posao preko konkursa, 25 odsto se zaposli preko prijatelja i poznanika, a 11 odsto preko partija, rečeno je na konferenciji „Radna prava su naša prava“.

  Nataša Vučković iz Centra za demokratiju rekla je da istraživanje „Mladi i dotojanstven rad“ pokazuje da u zemlji i dalje vlada stranačko zapošljavanje, da je veoma mali broj mladih angažovan u sindikatima i da mladi osećaju veliki nedostatak perspektive u Srbiji.

  Prema njenim rečima, među zaposlenim koji su bili ispitani, 60 odsto njih nije sindikalno angažovano, 39 odsto ne prima naknadu za prevoz na poslu, 42 odsto ne prima naknadu za prekovremeni rad, što doprinosi velikom odlasku mladih u inostranstvo.

  Centar za demokratiju je na konferenciji predstavio i Platformu protiv jeftinog rada u Srbiji, sa željom da se pokrene inicijativa u borbi protiv loših investicija koje izrabljuju radnike.

  „Ovo je jedna vrsta pobune, jer jeftin rad nije način na koji se jedna zemlja razvija i ne može biti izvor sigurnosti za njene građane niti pozitivna poruka mladim generacijama“, izjavila je Vučković i dodala da će građani moći da podrže platformu kroz peticiju.

  Prema istraživanju, za sveukupni rad i doprinos Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja data je ocena 2,6 na skali od pet poena, a kao jedina pozitivna stvar u radu tog Ministarstva ove godine navedeno je donošenje Strategije o zdravlju i bezbednosti na radu.

  „Mi apelujemo na resorno Ministarstvo i Vladu da predloge zakona iz oblasti rada ne donose parcijalno“, rekla je Vučković.

  Prema rečima profesora Fakulteta političkih nauka Zorana Stojiljkovića, samo 18 odsto zaposlenih ima sindikalni identitet, jer su ljudi izgubili poverenje u bilo kakvu organizaciju.

  Smatra da je važno modernizovati sindikate kroz inicijative članova i reformisati ih prema novim ekonomskim prilikama. „Treba vratiti ljudima veru da nije glupo boriti se, biti solidaran i angažovati se. Tek onda sindikati mogu da povrate svoju snagu i suštinu“, izjavio je Stojiljković.

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE