Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Surovo pismo jedne majke (a koje bi svaka ćerka trebalo da dobije)

  Neki roditelji pokušavaju da zaštite svoju decu od svega, čuvajući ih od svih nedaća i poteškoća koje mogu da ih zadese kasnije u životu. Drugi se, pak, ponašaju prema svojoj deci kao prema odraslim osobama, koje su odgovorne za svoje postupke.

  Ako mislite da je ovaj drugi tip u pravu, onda ćete naći mnogo korisnih saveta u ovom pismu, koje je jedna majka napisala svojoj ćerki tinejdžerki. Ovaj tekst postao je veoma popularan na internetu, i to sa dobrim razlogom.

  Prenosimo vam delove:

  Za 3 godine mogu da te izbacim iz kuće.

  Zvuči strašno, zar ne? Kada napuniš 18, imaćeš dva moguća puta kojim možeš da kreneš:
  Da ideš na fakultet, i ja ću te podržati koliko god mogu dok ne diplomiraš ili ne nađeš posao. Ili da ne odeš na fakultet (i nikad te neću osuđivati ako uradiš tako) i da odmah počneš da radiš. U oba slučaja, moraćeš da paziš na sebe. Imaš tri godine da odlučiš…

  Divna si. Lepa si. Veoma si pametna.

  Mnogo si bolja od mene. Ti si zaista divna osoba. Znam te 15 godina, i sjajnija si nego što sam ikada mogla da zamislim. Ako to neko ne razume, onda je to njegov problem.

  Ja nisam primer koji treba da slediš.

  Ti imaš svoju ličnost, i potpuno se razlikujemo. Ne moraš da voliš ono što ja volim. Imaš pravo da ne deliš moje vrednosti. Ipak, moraš da nosiš odgovornost za svoje postupke.

  Slobodna si osoba. Nemam očekivanja od tebe.

  Možeš da postaneš šta god poželiš, i da se baviš onim što najviše voliš. Nije moje da se mešam u tvoj životni izbor. Ipak, ne zaboravi moje prvo pravilo.

  Ništa mi ne duguješ.

  Nisam te odgajala da bi mi kasnije otplatila dug. Imaš pravo da se fokusiraš na ono što ti je važno, na svoje vrednosti. To je tvoj život i tvoj izbor.

  Imaš dom.

  Šta god da se desi, biću tu za tebe ako ti budem potrebna. Podržaću te. Potrudiću se da ti pomognem ako me zamoliš. Ali, neću se mešati nepozvana.

  Život nije fer.

  Ne postoje sigurni putevi koji mogu da garantuju uspeh i da izbegnu nesreću i teškoće. Ne možeš da kontrolišeš ceo svet. Možeš da uradiš sve kako treba i da se opet završi loše. Jedina stvar o kojoj treba da brineš jeste da budeš iskrena. Nemoj lagati sebe. Nauči da razumeš sebe. Pokušaj da potpuno prihvatiš svoje potrebe i osećanja. I uvek razmišljaj o tome šta bi bilo najbolje za tebe.

  Jedina osoba kojoj možeš 100 odsto da veruješ si ti.

  Ne, čak ni meni. Samo sebi. Ne mogu da uđem u tvoj um, pa da znam sve. Uvek će ostati nešto nedorečeno, sakriveno, od bilo koga… Znam to jer i sama tako radim. I ja imam mamu. Jedino ti znaš sve o sebi. Tako da samo ti znaš za šta si sposobna.

  Ne prebacuj odgovornost na druge.

  Za nekoliko godina bićeš potpuno odgovorna za ono što se dešava u tvom životu. Podiži decu ako misliš da možeš sama. Preuzmi na sebe odgovornost teškog posla ako misliš da ćeš uspeti. Odseli se ako misliš da ćeš uspeti u stranoj zemlji. SAMA. Ako budeš imala sreće, i ako nađeš ljude koji će ti pomoći, onda će biti lakše. Ali niko nije u obavezi da ti pomogne. Zapamti to.

  Ne moraš da me slušaš.

  Ponudila sam ti neke savete za koje mislim da možda mogu da ti pomognu da ti život bude bolji nego što je bio moj. Ali, kao što sam već pomenula, ti nisi ja. Ne upoređuj sebe sa mnom. Uvek sam želela da donesem na ovaj svet osobu koja će živeti svoj život. Zato idi i živi!

  Izvor: BIZLife/https://www.facebook.com/dkorolkova

  Foto: Promo/Universal Picture/Amazon/ Printscreen

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE