Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kakve veze imaju Nik Hornbi i razumevanje naše političke situacije?

  Recimo da ste u nedelju uveče, 2. aprila, sedeli razočarano ispred TV-a, i sa nevericom gledali izborne rezultate. Fejsbuk (Facebook) vam je tog i prethodnih dana „goreo“, svi vaši prijatelji na društvenim mrežama bili su za to da se vlast menja; rođaci, kolege, poznanici su vam rekli da su glasali… Ipak, vlast se nije promenila. Pitate se, pa kome zaboga odgovara ovakva situacija, kad su svi oko vas nezadovoljni i ogorčeni?!

  Možda odgovor može da nam da popularni pisac Nik Hornbi (Nick Hornby), koji, između ostalog, piše upečatljive kolumne za kultni magazin „Believer“. Prenosimo vam delove njegovog eseja, koji doduše govori o „kulturnom snobizmu“, ali verujemo da ste pametni i da ćete čitati između redova:

  „Zašto svi mrze Selin Dion (Celine Dion)? Osim što, naravno, nisu u pitanju baš svi, zar ne? Prodala je više albuma nego bilo ko živ. Svi vole Selin Dion, kada malo bolje razmislite….
  Zato se autor Karl Vilson pita – Zašto svi moji prijatelji i ja, i svi rok kritičari, i svi koji čitaju dobre knjige i kvalitetne magazine mrze Selion Dion? Odgovor koji je našao je produhovljen, provokativan i ostavlja vas da se pitate ko ste dođavola zaista vi – posebno ako ste, kao i mnogi od nas, uzeli kulturnu konzumaciju kao parametar za dobar karakter i, da se ne lažemo, inteligenciju. Mi smo tako kul! Čitamo Frenzena i slušamo „Pavement“, a volimo i Mocarta i seriju „Seinfeld“! Ura za nas!“

  I na kraju Hornbi citira Vilsona, koji ga je i inspirisao na ovaj esej:

  „Uvek drugi ljudi prate masu, dok naš lični ukus pokazuje koliko smo posebni.“

  Ako vam se čine neverovatnim rezultati ovih izbora, onda vam je Hornbi drugim rečima objasnio da sami stvaramo krug istomišljenika, bilo na društvenim mrežama bilo uživo, i mislimo da je to cela Srbija. A nije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube/Printscreen

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE