Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sunovrat kriptovaluta: Stručnjaci za BIZLife o tome zašto vrednost bitkoina oscilira

  Poslednjih dana svedoci smo oscilacija cena kriptovaluta, od totalnog sunovrata vrednosti bitkoina i etereuma prošle nedelje, do delimičnog oporavka početkom ove.

  Za sedam dana najvrednija kriptovaluta, bitkoin, izgubila je skoro 20 odsto svoje vrednosti.

  Bitkoin je u jednom trenutku pao i trgovao se za nešto više od 33.000 dolara, što je jedno od najvećih potonuća u poslednjih godinu dana. S celog tržišta kriptovaluta tada je iscurilo oko 147 milijardi dolara. Pad je usledio nakon pada cena deonica na Vol Stritu u četvrtak.

  Investitori su okrivili makro indikatore, što je značilo da je to samo početak nestabilnog kretanja vrednosti bitkoia i drugih kriptovaluta.

  Međutim, najpoznatija kriptovaluta je uspela da povrati 5,5 odsto svoje vrednosti, i trenutno se ceni na 38.000 dolara. Etereum je takođe porastao, i njim se trguje po ceni od oko 2.500 dolara.

  Kretanja kriptovaluta su povezana sa prodajom rizičnije imovine poput tehnoloških akcija, dok se investitori pripremaju za strožu monetarnu politiku američkih Federalnih rezervi i veće kamatne stope.

  Kao jedan od razloga za nagli pad vrednosti kriptovaluta navodi se najava administracije SAD da bi sledećeg meseca mogla da bude objavljena početna vladina strategija za digitalnu imovinu, i da će od saveznih agencija biti zatraženo da procene rizike i mogućnosti koje ona predstavlja.

  Najniža vrednost bitkoina od jula

  Bitkoin je ošto pao, spustivši se na najniži nivo od jula 2021, jer su investitori počeli da rasprodaju rizičnu imovinu zbog straha od eventualnog ruskog napada na Ukrajinu, kako su naveli strani mediji.

  U julu prošle godine kriptovalutom se trgovalo za manje od 30.000 dolara po jednom digitalnom novčiću. Iste godine bitkoin je doživeo i svoj trijumf kada je u novembru vredeo 67.500 doara.

  Neke od najnižih vrednosti, ne računajući početke, bitkoin je imao 2018. godine kada se cenio samo 3.000 dolara po komadu.

  Zašto bitkoin gubi vrednost?

  Od početka 2022. godine očigledan je pad cena na tržištima akcija koji je za sobom povukao i tržište kriptovaluta. Razloga je više, a tržišni analitičari iz brokerske kuće TradeWin24 za BIZLife portal izdvajaju dva ključna.

  „Prvi je zaokret centralnih banaka, tačnije FED-a po pitanju vanrednog štampanja novca i nivoa kamatnih stopa. Rast kamatnih stopa i manjak para dovešće do usporavanja privrednih aktivnosti, što se velikim igračima na berzi nikako ne dopada“, navode iz TradeWin24.

  Kažu da smo prethodne skoro dve godine, nakon izbijanja pandemije, svedoci pumpanja berzanskog balona od strane FED-a: „Ogromna količina novca koja je završila na tržištu akcija i kriptovaluta, učinila je da razne firme i projekti izgledaju primamljivo. Kada sve raste, kada je sve ‘zeleno’, svako ulaganje izgleda isplativo. Ovo na neki način kod ljudi izaziva strah od ‘propuštenih prilika’ i želju za ulaganjem“.

  Bitkoin nije zaštitta od inflacije

  Ako se pogleda koje su kompanije na berzi najviše „pale“, a prethodno najviše „porasle“, zajedno sa tržištem kriptovaluta, dolazimo do zaključka da je u najvećoj meri reč o tzv. špekulativnom „sektoru budućnosti“. Vrednost spomenutih kompanija, kao i kripto projekata počivala je na očekivanjima investitora i uverenjima u to šta sa sobom nose tehnologije budućnosti.

  „Povlačenje ručne FED-a, tačnije obustava vanrednog štampanja novca i zatezanje kamatnih stopa, dovodi do pada uverenja u profitabilnost firmi i kripto projekata budućnosti. Rezon da će određene kompanije biti profitabilne u budućnosti je izbledelo, a strpljenje se istopilo. Drugim rečima, tehnologije još nisu komercijalno zaživele u punoj meri. Kako je rast cena bio astronomski, došlo se do zaključka ‘da to ipak ne vredi toliko'“, ocenjuju iz TradeWin24.

  „Ovim dolazimo i do Bitcoina, „digitalnog zlata“ ili „nove sigurne luke“. Ovaj pad je čist dokaz da Bitcoin nije zaštita od inflacije i da je cena ove kriptovalute rasla i padala zajedno sa ostalim špekulativnim kompanijama na berzi“.

  No ipak, pored svega gorenavedenog, stručnjaci iz TradeWin24, kažu da će Bitkoin i blokchain zajedno sa drugim „futurističkim tehnologijama“ kao što su 5G, veštačka inteligencija ili fintech pronaći svoju komercijalnu ulogu u budućnosti i unaprediti čovečanstvo.

  „Ono što je izvesno jeste da Bitkoin treba da prođe kroz određene faze sazrevanja, a naročito u regulatornom kontekstu, što će doprineti stabilnosti ove valute u budućnosti. Iako trenutni izgled cenovnih grafikona nije najlepša slika za investitore, smatramo da je Bitkoin i dalje dobra investiciona odluka na duge staze“, zaključuju iz TradeWin24.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE