Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sunčeva energija – buduća kraljica električne energije

  Proizvodnja struje iz energije Sunca povećaće snabdevanje iz obnovljivih izvora u narednih 10 godina, a zeleni izvori u celini činiće 80 posto rasta globalne proizvodnje, procenila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

  Prema primarnom scenariju koji odražava već najavljene namere i ciljeve, obnovljivi izvori energije preteći će do 2025. ugljenik kao primarni izvor električne energije, procenjuje IEA u godišnjem izveštaju.

  Do 2030. udeo solarnih fotonaponskih sistema (PV) i vetra u globalnoj proizvodnji porašće na gotovo 30 posto, s osam posto u 2019, pri čemu će solarni PV kapaciteti godišnje u proseku rasti 12 procenata.

  „Smatram da će Sunčeva energija postati nova kraljica na svetskim tržištima električne energije“, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

  „Prema današnjim regulatornim postavkama, na dobrom putu je da nakon 2022. iz godine u godinu niže rekorde u upotrebi“, dodao je on.

  Razvoj tehnologije i mehanizmi podrške smanjuju troškove finansiranja velikih solarnih PV projekata, a time posredno i ukupne troškove proizvodnje, objavila je IEA, dodajući da je u većini zemalja solarni PV sada jeftiniji od novih elektrana na ugljenik ili gas.

  Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora jedini je glavni izvor energije koji je nastavio rasti ove godine, dodala je agencija sa sedištem u Parizu.

  Upozoravaju da u mnogim slučajevima i dalje postoje razlike između dugoročnih ambicija i konkretnih kratkoročnih planova smanjenja emisija.

  Integrisanje nove energije vetra i sunca zavisiće od odgovarajućih ulaganja u sve delove sistema, uključujući distribucijske mreže, napominje agencija.

  Upravo bi elektroenergetske mreže mogle biti slaba karika u tom procesu zbog nedovoljno visokih prihoda potencijalno povezanih s potražnjom slabijom od očekivane, neplaćanja računa ili narušavanja finansija komunalnih preduzeća u privredama u razvoju, upozorila je IEA.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE