Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CLS: Domaćinstva u Beogradu preplaćuju grejanje 12.000 RSD godišnje

  Domaćinstva u Beogradu, koja su priključena na gradske toplane, plaćaju godišnje 12.000 dinara više nego što bi to bilo logično i opravdano, objavio je Centar za lokalnu samoupravu.

  „Još od 2015. godine nešto više od 300.000 domaćinstava u sistemu daljinskog grejanja uplaćuje oko 100 evra više godišnje, koje ulaze onda u gradski budžet, što je protivno Zakonu o komunalnim delatnostima“, navedeno je u saopštenju s napomenom da o tome godinama govore i gradski odbornici i stručna javnost.

  Prema važećem zakonu, kako je naglešeno, gradski budžet se puni iz poreza i taksi, a svrha javnih komunalnih preduzeća nije da ostvaruju neto dobit, već da građanima obezbede najbolju uslugu po pristupačnim cenama.

  „Na ovaj način se građani indirektno dodatno oporezuju, a da ne znaju na osnovu čega i gde tačno ide njihov novac“, naveli su iz Centra za lokalnu samoupravu.

  Podseća se i da su javna komunalna preduzeća u Beogradu samo u 2019. godini uplatila u gradski budžet 4,36 milijardi dinara, što, kako je ocenjeno, „najbolje govori koliko su cene komunalnih usluga u prestonici nerealno i nefer formirane“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE