Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stvoren NAJVEĆI trgovinski pakt na svetu

  Kina, Japan, Južna Koreja i još 12 država uspostavili su najveći trgovinski pakt na svetu, od kojeg mnogi u Aziji očekuju da ubrza ekonomski oporavak od krize izazvane pandemijom koronavirusa.

  Uz tri navedene zemlje, sporazum nazvan Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP) virtuelno su potpisali i Australija, Novi Zeland i svih 10 članica Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN).

  Članice ASEAN su Filipini, Indonezija, Malezija, Singapur, Brunej, Mjanmar, Tajland, Laos, Vijetnam i Kambodža.

  Spoazum RCEP je potpisan na marginama godišnjeg samita ASEAN.

  Premijer domaćina samita Vijetnama Ngujen Ksuan Puk rekao je da su pregovori o formiranju pakta završeni „posle osam godina teškog rada“.

  „Okončanje pregovora o RCEP, najvećem sporazumu o slobodnoj trgovini na svetu, poslaće snažnu poruku koja potvrđuje vodeću ulogu ASEAN u podršci multilateralnom trgovinskom sistemu, stvaranju nove trgovinske strukture u regionu, oživljavanju lanaca snabdevanja poremećenih pandemijom i pomaganju oporavku posle pandemije“, kazao je Puk.

  Sporazum će i do sada niske carine među zemljama članicama spustiti vremenom na još niži nivo.

  Zvaničnici su naveli da sporazumu može da se priključi Indija, koja ga nije potpisala zbog žestokog protivljenja u zemlji zahtevima za otvaranje tržišta.

  Sporazum ima snažne simboličke posledice, pošto pokazuje da Azija ostaje posvećena multilateralnim naporima usmerenim na stvaranje slobodnije trgovine, četiri godine nakon što je predsednik SAD Donald Tramp inicirao politiku sklapanja trgovinskih sporazuma s pojedinačnim državama.

  Tramp „pušta“ Kinu da širi uticaj

  Predsednik Tramp je po treći put upravo izostao sa samita, a umesto njega prisustvovao je savetnik za državnu bezbednost SAD Robert O’Brajn.

  Mediji prenose kako Tramp izostaje, dok je suparnička Kina spremna da proširi uticaj potpisivanjem masivnog sporazuma o slobodnoj trgovini u tom regionu.

  „U ovo doba globalne krize, strateško partnerstvo SAD-ASEAN je još važnije dok zajedno radimo na borbi protiv korona virusa“, ​​rekao je O’Brajn u govoru umesto Trampa na otvaranju onlajn skupa.

  Tramp je poslednji put bio na samitu ASEAN 2017. godine, a potom je tamo slao predstavnike.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE