Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Studentske menze u Berlinu SKIDAJU MESO sa menija

  Menze u berlinskim univerzitetima ubuduće će nuditi uglavnom veganske i vegetarijanske obroke kao deo nastojanja da se meniji učine klimatski prihvatljivijim.

  Studenti će od početka oktobra moći da naručuju obroke sa menija koji su 68% veganski, 28% vegetarijanski, a samo četiri odsto obroka biće od mesa i ribe.

  Ponedeljkom uopšte neće biti jela od mesa, jer menze menjaju tradicionalne kobasice za salate.

  Menze su trenutno zatvorene, ali hrana se može preuzeti na zahtev.

  Novi meniji su osmišljeni da smanje karbonski otisak univerziteta u nemačkoj prestonici.

  Meso je vrlo često u mnogim tradicionalnim nemačkim jelima, poput šnicli, kobasica i svinjskih kolenica. Međutim, naučnici kažu da emisije ugljenika koje proizvodi industrija mesa doprinose klimatskim promenama.

  Uzgoj domaćih životinja odgovoran je za 14,5% globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte, prema Organizaciji Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu.

  Izveštaj Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC) za 2019. godinu opisao je biljnu ishranu kao veliku priliku za ublažavanje klimatskih promena.

  Danijela Kumle iz grupe za podršku studentima Studierendenwerk kaže je da postoji sve veća potražnja za jelima bez mesa bez mesa u njihovim menzama.

  Kumle je navela rezultate studentske ankete iz 2019. godine, koja je otkrila da je 14% berlinskih studenata reklo da su vegani, a 33% vegetarijanci.

  Rekla je da je Studierendenwerk, koji vodi 34 menze na berlinskim univerzitetima i fakultetima, revidirao svoj jelovnik tokom pandemije „kako bi ponuda bila klimatski prihvatljivija“.

  Prva veganska menza za studente u Berlinu otvorena je na Tehničkom univerzitetu 2019. godine.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE