Povlači se poznata studija o POŠTENJU jer je zasnovana na - LAŽNIM PODACIMA?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Povlači se poznata studija o POŠTENJU jer je zasnovana na – LAŽNIM PODACIMA?

  Revolucionarna studija o nepoštenju, poštenju i varanju najverovatnije će biti povučena skoro deceniju nakon objavljivanja, nakon što je otkriveno da su podaci korišćeni u istraživanju – lažni.

  Grupa istraživača rekla je da je jedan od glavnih eksperimenata navedenih u studiji lažiran „izvan svake sumnje“, postavljajući pitanja o umešanosti jednog od vodećih istraživača u studiji.

  Studija iz 2012. godine postala je poznata nakon što su njeni nalazi pokazali da je manja verovatnoća da će ljudi lagati ako su potpisali izjavu o poštenju na početku obrasca, a ne na kraju. Od tada je citirana više od 400 puta u akademskim istraživanjima, pa je čak bila i osnova za politiku koju su testirale vladine agencije.

  Sada su se svi vodeći istraživači uključeni u studiju izjasnili da se slažu sa zaključcima grupe akademika koji su ranije ove nedelje ukazali na lažne podatke i zatražili od časopisa u kojem je objavljena da se povuče.

  Još uvek nije poznato kako i zašto su podaci lažirani, a s obzirom na to da su četiri od pet autora studije izjavili da nisu učestvovali u prikupljanju podataka, sada se postavljaju pitanja onom ko je to učinio.

  Kako pišu mediji, Dan Arieli, psiholog i ekonomista ponašanja, bio je jedini autor koji je komunicirao sa kompanijom koja je sprovela studiju i dostavila podatke. I sam Arieli je imao ogromnu korist od uticaja studije, održao je nekoliko TED predavanja i objavio bestseler Njujork tajmsa na temu iskrenosti.

  Međutim, Arieli poriče da je bio umešan u lažni eksperiment.

  „Mogu da vidim zašto bi bilo primamljivo prebrzo doneti taj zaključak, ali nisam. Da sam znao da su podaci lažni, nikada ih ne bih objavio“, rekao je.

  Ali uprkos njegovom insistiranju da nema ništa s tim, objašnjenja o studiji navela su mnoge ljude da se pitaju da li se jednom od vodećih glasova o nepoštenju zaista može verovati.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE