Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Avio-kompanja, aerodromi,

  Štrajk osoblja na nemačkim aerodromima ne utiče na letove Er Srbije

  Štrajk upozorenja nemačkog sindikata „Verdi“ na aerodromima za sada neće uticati na obavljanje letova Er Srbije, rečeno je Tanjugu u srpskoj avio-kompaniji.

  Inače, „Verdi“ pokriva i sve agente za opsluživanje aviona u Nemačkoj, ali je za sada najavio štrajk samo zemaljskog osoblja na aerodromima u Frankufrut i Minehenu.

  Nemačka avikompanija Lufthanza otkazala je, zbog za danas najavljenog štrajka upozorenja sindikata „Verdi“, gotovo sve letove iz Frankfurta i Minhena, kao i letove iz Beograda ka tim gradovima.

  Lufthanza je imala juče, dva plus dva leta iz Beogada za Minhen i Frankfurt.

  Nakon što je u ranim jutarnjim satima bio gotovo potpuno prazan, aerodrom u Frankfurtu tokom pre podneva počeo je da se puni. Kako javlja nemačka novinska agencija dpa, pred malobrojnim šalterima koji rade formirali su se dugački redovi. Reč je najverovatnije o stranim turistima koji pokušavaju da na licu mesta organizuju svoj let.

  Zbog jednodnevnog štrajka upozorenja zemaljskog osoblja zaposlenih u Lufthanzi, koji je počeo u 3:45 časova, ta aviokompanija otkazala je gotovo sve današnje letove.

  Kako je saopšteno, otkazano je 678 letova iz Frankfurta i 345 iz Minhena. To pogađa oko 144.000 putnika, od kojih mnogi nisu mogli da dobiju neki zamenski let s obzirom na to da su svi avioni koji lete idućih dana već bili rasprodati, prenosi Dojče vele.

  Na najvećem nemačkom aerodromu, onom u Frankfurtu, ove srede otkazano je čak 725 od 1.160 letova, budući da zemaljsko osoblje Lufthanze opslužuje i putnike drugih aviokompanija.

  Ovaj štrajk, koji bi trebalo da bude okončan u četvrtak u 6:00 časova, pogađa i Lufthanzine ćerke-firme Svis i Ostrijan erlajns, a i hrvatska aviokompanija Kroacija erlajns je zbog štrajka bila prisiljena da otkaže 15 letova za Frankfurt i Minhen.

  Na nemačkim aerodromima već duže vreme vlada haos. Situaciju je sada dodatno pogoršao jednodnevni štrajk zemaljskog osoblja Lufthanze.

  avio kompanija

  Avio kompanija, Lufthanza (Pixabay)

  Zašto osoblje organizuje štrajk?

  Štrajkom upozorenja sindikat namerava da poveća pritisak na čelnike Lufthanze u tekućim pregovorima o povećanju plata.

  Sindikat, inače traži povećanje plata od 9,5 odsto, a Lufthanza za sada nudi 5,5 procenata. Sindikat to smatra nedovoljnim, s obzirom da je inflacija sedam odsto.

  Štrajk se odnosi na zemaljsko osoblje koje radi na održavanju letelica ali takodje i operatora vozila za pomeranje aviona, neophodnih za dobro funkcionisanje aerodroma, što znači da će imati ogroman uticaj, navela je Lufthanza.

  Ako Lufthanza ne udovolji zahtevima, Verdi već najavljuje idući štrajk: zemaljsko osoblje aerodroma Frankfurt u tom bi slučaju bi obustavilo rad od 3. na 4. avgusta.

  Inače, i kod pilota Lufthanze u toku je glasanje o stupanju u vremenski neograničeni štrajk.

  Povraćaj novca za kartu i odšteta

  Putnicima koji nisu dobili ponudu za zamenski let preporučuje se da ni u kom slučaju ne dolaze na aerodrom, s obzirom na to da tamo zbog štrajka nije otvoren nijedan šalter ili je u najboljem slučaju otvoren samo mali broj.

  Oni koji moraju da presedaju na nekom nemačkom aerodromu trebalo bi da odustanu od leta i preko interneta da potraže alternativu, preporučuje Lufthanza.

  Prema najnovijoj evropskoj sudskoj praksi, putnici najverovatnije imaju pravo na povraćaj novca za kartu, kao i na odštetu, jer Lufthanza kod štrajka svog osoblja ne može da se pozove na „višu silu“.

  Lufthanza OTKAZALA sve letove u Nemačkoj zbog ŠTRAJKA osoblja

   

   

  Izvor: Agencije, DW

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE