Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Volmartove LOŠE PROGNOZE: Pada kupovna moć potrošača

  Američki potrošač sve više zazire od inflacije, upozorava Volmart, koji je krivac za pesimizam na finansijskim tržištima.

  Evro je juče bio pod pritiskom, pao je na najniži nivo u poslednjih sedam godina prema franku.

  Volmart, najveći američki trgovac na malo, smanjio je svoje kvartalne i godišnje procene profita po drugi put u dva meseca zbog rasta cena hrane i opšte inflacije. U tekućem kvartalu očekuje se pad operativne dobiti za 13 do 14 odsto, a u celoj godini za 11 do 13 odsto.

  Akcije su juče pale za osam odsto, a velike gubitke su pretrpele i akcije ostalih kompanija. Sve je prisutnija bojazan da američki kupci, koji igraju izuzetno važnu ulogu u udelu ukupnog BDP (potrošnja čini skoro 70 odsto BDP), jednostavno neće moći, uoči visoke inflacije (u junu je bio 9,1 odsto u SAD) da sprečavaju klizanje u recesiju, iako su prethodni meseci pokazali da su u dobroj formi.

  Market (Unplash)

  Čak i prema zvaničnim podacima, prosečan američki potrošač je sve zabrinutiji. Indeks poverenja potrošača Conference Board-a pao je treći put zaredom, skliznuvši na 95,7 poena, iako znatno iznad 25,3 poena na koliko je pao tokom Velike recesije 2008.

  Sve je u rukama FED-a

  Sudbina američke ekonomije je takođe u rukama FED-a. Dvodnevno zasedanje Odbora federalnih rezervi SAD biće završeno danas. Većina investitora se slaže da će FED podići kamatne stope za 75 baznih poena, kao što je to učinio na sastanku u junu.

  Od marta, kada je centralna banka započela ciklus pooštravanja kamatnih stopa, one su porasle u tri koraka (25-50-75) za 150 baznih poena, odnosno na nivo između 1,50 i 1,75 odsto, a samim tim će kamatna stopa, prema kojoj banke preko noći pozajmljuju novac od FED-a, vratio se na nivoe pre epidemije.

  Morgan Stenli je upozorio da je 77 odsto svetskih centralnih banaka podiglo kamatne stope u proteklih šest meseci, što je najveći procenat u poslednjih 40 godina. Drugim rečima, to je najkoordiniraniji ciklus zaoštravanja monetarne politike od ranih 1980-ih. U svakom slučaju, ovo je jedan od važnih razloga što je prva polovina ove godine bila veoma loša za berze (indeks S&P 500 je pao za više od 20 odsto, najviše od 1970. godine), ali je jul doneo nadu u preokret.

  Market, namirnice (Pixels)

  Prošle nedelje, na primer, Nasdak indeks je porastao skoro sedam odsto u odnosu na početak jula, pa je bio na putu do najvećeg mesečnog rasta od novembra 2020. Međutim, ove nedelje je atmosfera ponovo sumorna, Nasdak je skoro u padu. dva odsto od juče.

  Vol Strit pao nakon upozorenja Volmarta

  Berzanski indeksi su u utorak pali na Vol stritu, nakon što je maloprodajni lanac Volmart smanjio procene zarade za ovu godinu, a investitori su takođe oprezni zbog predstojećeg povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

  berza rast

  Berza (Tradewin24)

  Dau Džons je pao 228 poena, ili 0,71 odsto, na 31.761 poen, dok je S&P 500 skliznuo 1,15 odsto, na 3.921 poen, a Nasdak indeks 1,87 odsto, na 11.562 boda.

  Istovremeno, cene akcija su najviše pale u sektoru maloprodaje, nakon što je najveći američki trgovinski lanac Volmart upozorio na negativan uticaj visoke inflacije na poslovanje i smanjio procene zarade za ovu godinu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay/Unplash/Pixels/Tradewin24

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE