Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  STO: Niži rast svetske trgovine usled američkih carina

  Svetska trgovinska organizacija (STO) smanjila je prognozu rasta trgovine u svetu, navodeći povećanje trgovinskih tenzija između velikih privreda i veću neizvesnost.

  To telo sa sedištem u Ženevi smanjilo je prognozu za ovu godinu za pola procentnog poena na i dalje snažnih 3,9 odsto. STO predviđa dalje usporavanje raste obima svetske trgovine sledeće godine na 3,7 odsto.

  „Dok je rast trgovina i dalje snažan, to smanjenje odražava veće tenzije koje vidimo između glavnih trgovinski partnera“, rekao je generalni direktor STO Roberto Azevedo.

  STO je navela nove trgovinske mere koje ciljaju na izvoz „velikih privreda“, što je jasna aluzija na tenzije SAD sa ključnim trgovinskim partnerima.

  SAD su uvele carine na robu, uključujući čelik i aluminijum, iz više zemlja, među kojima su stari saveznici poput Evropske unije i Kanade. Takođe su ušle u spor s Kinom koju optužuju da nepravično traže od stranih kompanija da daju svoju tehnologiju ako žele pristup njenom tržištu.

  Predsednik SAD Donald Tramp je u ponedeljak odobrio povećanje carina na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara. Peking je odgovorio uvođenjem penala na američke proizvode u vrednosti od 60 milijardi dolara. Prethodno su carine s obe strane bile povećane na robu vrednu 50 milijardi dolara.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE