Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  đerlek

  „Stiže 10.000 doza leka protiv korone, omikron će sigurno stići“

  U Srbiju će do kraja decembra stići 10.000 doza leka „molnupiravir“ kompanije Merk, kao i Fajzerov lek, najavio je državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek i dodao da će inovativni lekovi biti prekretnica u borbi sa koronavirusom.

  Đerlek je upozorio da trenutno u Srbiji ima više od 1.000 obolelih od korone dnevno, i da to je ozbiljna brojka koja ukazuje na to da nema mesta opuštanju, ali i da je optimista da će 2022. biti „mnogo povoljnija godina“.

  „Nadam se da će i ova kao i sve druge pandemije oslabiti nakon dve godine“, rekao je Đerlek za TV K1 i ukazao da će omikron soj, koji još nije registrovan u Srbiji, „sigurno stići“.

  „Moramo btiti spremni za najgori scenario“

  „Nalazimo se u ‘obruču’, jer je omikron registrovan u Rumuniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Korona nas stalno iznenađuje i moramo biti spremni za najgori scenario“, naglasio je Đerlek i dodao da ni delta soj u početku nije davao tešku kliničku sliku.

  „Niko sa sigurnošću ne može kazati šta će se dešavati u narednim mesecima. Još je rano govoriti o efikasnosti vakcina kada je o omikron soju reč. Novi soj daje razloga za zabrinutost, ali nema mesta panici“, poručio je Đerlek.

  Rekao je i da se u Srbiji se sprovode istraživanja da li će biti potrebna i četvrta doza vakcine, dodavši i da postoji manjak vakcina u svetu ali da to građane Srbije ne treba da brine.

  „Imamo redovnu isporuku Fajzer vakcina, a u Torlaku smo proizveli milion i po doza Sputnjik V vakcina. Daj Bože da sve te vakcine iskoristimo“, rekao je Đerlek i naglasio da Srbija neće dozvoliti da vakcinama istekne rok trajanja već da će ih podeliti onima koji žele da ih prime.

  Izvor: TV K1

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE