Nemački ministar savetuje: Vozite bicikl, tako ćemo manje uvoziti iz Rusije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Automobil

  Nemački ministar savetuje: Vozite bicikl, tako ćemo manje uvoziti iz Rusije

  Štednja energije je bitna za Nemce kako bi postali nezavisniji od ruskih fosilnih goriva, rekao je ministar ekonomije Robert Habek, dok evropska zemlja traži načine da smanji oslanjanje na Moskvu.

  Kako smrtnost civila nastavlja da raste usred ruske invazije na Ukrajinu, Nemačka je pod pritiskom da se odvikne od gasa i nafte. Kritičari kažu da prihodi Moskvi obezbeđuju vitalna sredstva za vođenje rata.

  Habek je rekao da bi Nemačka mogla da postane manje zavisna ako građani smanje potrošnju energije. U to ime predlažio je korišćenje voza ili bicikla umesto vožnje kad god je to moguće.

  „Molim sve da daju doprinos kada je u pitanju štednja energije“, rekao je Habek u intervjuu za Funke Media Group.

  S obzirom na to da njegova nova vladina koalicija okleva da pribegne obaveznim merama uštede energije, kao što je ograničenje brzine na auto-putu, kao odgovor na rat na stranom tlu, Habek je pribegao žalbama.

  „Svaki nepređeni kilometar doprinosi da se lakše pobegne od ruskih zaliha energije. Takođe štitimo klimu“, dodao je on.

  Saobraćaj

  Auto-put, saobraćaj (Pixabay)

  Štednja energije kao apel

  Habek je rekao da je smanjenje individualne potrošnje energije za 10 odsto moguće. Kako je istakao, poslodavci mogu da doprinesu dajući zaposlenima mogućnost da rade od kuće.

  „Gde god je to moguće, moglo bi se ponovo raditi od kuće jedan ili dva dana u nedelji – u početku na dobrovoljnoj osnovi“, rekao je on.

  Habekovi pozivi da se štedi gas usledili su nakon sličnih izjava čelnika savezne mrežne agencije, koji je nedavno postao poverenik Gasproma nakon njegove nacionalizacije i zadužen za sigurnost snabdevanja gasom.

  „Sa stanovišta nivoa skladišta, moram jasno da kažem: svi su pozvani da doprinesu uštedi gasa i danas“, rekao je Klaus Miler, šef mrežne agencije, u jednom intervjuu.

  Štednja energije

  Štednja energija, gasovod (Pixabay)

  Neizvesno ko će izgubiti pristup gasu

  Nivoi skladišta gasa u Nemačkoj su oko 29%, što je relativno nizak nivo za ovo doba godine. Obično se pune jeftinim ruskim gasom tokom leta dok je potražnja manja.

  Stručnjaci su upozorili nemačku vladu da obezbedi visoke nivoe skladištenja gasa kako bi bila manje podložna ruskim pretnjama naredne zime. Vlada je u martu donela zakon kojim je predviđeno da skladišta gasa budu puna 90 odsto uoči zime.

  Bez dovoljnih zaliha i iznenadnog smanjenja zaliha iz Rusije, Habek bi se suočio sa teškim odlukama. Prema nemačkom planu bezbednosti snabdevanja gasom, domaćinstva i specijalne ustanove poput škola i bolnica zaštićene su od isključenja gasa.

  Umesto toga, industrija bi bila na udaru, ali niko još ne može da predvidi koji će industrijski sektori izgubiti pristup gasu.

  „Međutim, situacija sa uskim grlima u snabdevanju i gašenjem industrijskih pogona je noćna mora ekonomske politike. Ne možete zaista ništa da uradite kako treba – samo manje pogrešno“, rekao je Habek za Funke.

  Putin bi da preusmeri energente iz Evrope ka Aziji

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE