Startup iz Niša prodat za 165 miliona dolara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Startup iz Niša prodat za 165 miliona dolara

  Srpsko-američka firma Frame koju su pre šest godina pokrenuli trojica Nišlija, prodata je za čak 165 miliona dolara američkoj softverskoj cloud kompaniji Nutanix, što je i najveća javno poznata akvizicija za jedan startap iz Srbije.

  Kupac, firma Nutanix je softverska cloud computing kompanija osnovana 2009. godine čija vrednost iznosi vrtoglavih devet milijardi dolara.

  Koliko je prodaja firme koja postoji samo šest godina za čak 165 miliona evra veliki uspeh pokazuje poređenje sa investicijama ove veličine u našoj zemlji.

  Priču o kompaniji Frame pokrenuli su trojica Nišlija krajem 2012. godine. Tada još neka vrsta servisa, prvi put je predstavljen javnosti polovinom 2013. Tada još uvek startap po imenom “Mainframe2” početkom 2015. je rebrendiran u Frame (Fra.me). Vlasnici su tada najavili novu fazu rada kompanije, širenje korisničkog kruga na same “consumere”, ali i nova zapošljavanja u Srbiji.

  Jedan od pokretača kompanije Nikola Božinović tada je rekao da tim nekoliko meseci radio na spremanju proizvoda za širu korisničku bazu. Više od 100.000 ljudi pokrenulo je svoje aplikacije putem ovog cloud servisa, a među klijentima su se uskoro našle i poznate Fortune 30 kompanije.

  Poenta cele priče je u tome da krajnji korisnici korišćenjem ovog revolucionarnog rešenja mogu da centralizuju svoje aplikacije i koriste ih na bilo kom računaru, direktno iz browsera.

  Kada se ono što radi Frame prevede na običan jezik, ono čime se bavi ova firma postaje jasnije. Naime, bilo koji računar može pokrenuti neke od najzahtevenijih programa kao što su Photoshop i AutoCad, a sve što je potrebno za to je samo stabilna internet veza.

  U junu 2015. postali su glavna vest jer su podigli “Series A” rundu investicije u visini od 10 miliona dolara. To je bila najveća pojedinačna investicija u jedan domaći startap, a samo mesec dana kasnije servis je lansiran globalno, sa data centrima u Kaliforniji, Severnoj Virdžiniji, Irskoj, Nemačkoj, Japanu, Australiji i Brazilu.

  Sve ovo znači da su brzine prenosa podataka ispod 50 milisekundi, pružajući korisnicima još fluidnije iskustvo prilikom rada na zahtevnim programima kao što su Photoshop ili Autocad.

  U maju 2017. Frame je osigurao novih 16 miliona dolara finansiranja, dok se među investitorima nalazi i Microsoft Ventures – investicioni ogranak jedne od najvećih tehnoloških kompanija današnjice. Sredstva su uložena u zapošljavanje softverskih inženjera, kao i proširenje prodaje i marketinga u Evropi i Aziji.

  Već u avgustu iste godine, Frame je objavio novo partnerstvo sa kompanijom VMware koje će doprineti lakšem pokretanju Windows aplikacija iz cloud prostora za korisnike nove Workspace One App Express digitalne platforme. Nakon godinu dana, stigla je vest da se Frame prodaje za čak 165 miliona evra.

  Izvor: Blic

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE