Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bil Gejts, start-ap

  Bil Gejts uložio u start-ap kom je u fokusu kravlje podrigivanje

  Milijarder Bil Gejts uložio je u australijski start-ap za klimatsku tehnologiju koji planira da smanji emisiju metana kod kravljeg podrigivanja.

  Suosnivač Majkrosofta je otvoreno govorio o uticaju proizvodnje mesa na životnu sredinu. Metan je najčešći gas staklene bašte posle ugljen-dioksida (CO2).

  Stoka kao što su krave, koze i jeleni proizvode metan kada njihovi želuci razgrađuju tvrda vlakna poput trave za varenje. Proces fermentacije stvara gas metan koji se nakon toga uglavnom ponovo izbacuje.

  Univerzitetske studije su pokazale da bi hranjenje krava morskom travom moglo značajno da smanji njihovu emisiju metana.

  Start-ap Rumin8 sa sedištem u Pertu radi na dodatku ishrani, koji je sintetički replikovan iz crvenih morskih algi i koji zaustavlja stvaranje gasa.

  U saopštenju je objavio da je prikupio 12 miliona dolara u rundi finansiranja koju je vodio Breakthrough Energy Ventures, koju je Bil Gejts osnovao 2015.

  Novac, start-ap

  Novac, start-ap (Unsplash)

  Podrška za start-ap

  Investicionu firmu takođe podržavaju izvršni direktor Amazona Džef Bezos i kineski preduzetnik i suosnivač Alibabe Džek Ma.

  „Veoma smo zadovoljni prijemom koji smo dobili od fondova za uticaj na klimu širom sveta“, rekao je generalni direktor Rumin8 Dejvid Mesina.

  „Postoji istinska želja da se finansiraju rešenja za emisiju metana u crevima stoke i na sreću po Rumin8, oni mogu da vide prednosti naše tehnologije“, dodao je on, prenosi BBC.

  Krave, farmeri, start-ap

  Krave, start-ap (Pixabay)

  Porez za gasove staklene bašte

  Prošlog oktobra, Novi Zeland je predložio oporezivanje gasova staklene bašte koje životinje na farmama proizvode podrigivanjem i mokrenjem u pokušaju da se izbori sa klimatskim promenama.

  Prva u svetu šema će videti da poljoprivrednici plaćaju za poljoprivredne emisije u nekom obliku do 2025. godine. Skoro polovina ukupnih emisija gasova staklene bašte u zemlji potiče od poljoprivrede, uglavnom metana.

  U 2019. godini, metan u atmosferi dostigao je rekordne nivoe, oko dva i po puta iznad onoga što je bio u predindustrijskoj eri.

  Pojedinačni molekuli metana imaju snažniji efekat zagrevanja atmosfere od pojedinačnih molekula CO2. Tokom 100-godišnjeg perioda, metan je 28 do 34 puta topliji od CO2.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP, Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE