Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  staklara

  Slovenci preuzeli paraćinsku fabriku stakla, najavljuju ulaganje od 100 mi. EUR

  Slovenačko preduzeće za proizvodnju staklene ambalaže „Staklara Hrastnik“, preko svog vlasnika GlobalGlass iz Švajcarske, preuzima staklaru SFS Paraćin.

  Kako se navodi u saopštenju te kompanije, staklare će postati sestrinske kompanije i značajno će doprineti realizaciji strateških planova grupe.

  „Staklara Hrastnik“ je jedan od vodećih evropskih ponuđača specijalnog ambalažnog stakla.

  Premestiće deo asortimana iz Slovenije u paraćinsku fabriku

  Investicijom u staklaru SFS Paraćin, koja je pre preuzimanja bila u stečaju i predmet nacionalnog programa revitalizacije staklarske industrije u Srbiji, GlobalGlass grupa povećaće proizvodne kapacitete – odmah za do 300 tona stakla dnevno i asortiman proizvoda.

  Generalni direktor Staklare Hrastnik Peter Čas rekao je da će glavni deo proizvodnje u Srbiji ostati vezan za standardni kvalitet stakla za prehrambenu industriju, potrebe srpskog tržišta i isporuke na tržišta jugoistočne Evrope, gde primećuju nedostatak ponude.

  Deo asortimana biće premešten iz Slovenije u paraćinsku fabriku, a na taj način nameravamo da podignemo nivo kvaliteta, dodatu vrednost i profitabilnost srpske fabrike. U međuvremenu, najveći deo izvoza Staklare Hrastnik će i dalje da bude usmeren na strateška tržišta zapadne Evrope i staklo premium i super-premium kvaliteta„, istakao je Čas.

  Planiraju da ulože 100 miliona evra

  Kako se navodi u saopštenju, staklara u Paraćinu i Steklarna Hrastnik imaju sličnu istoriju i teže istim ciljevima. Obimno specifično znanje iz oblasti transformacije poslovanja i prelaska sa masovnih segmenata tržišta stakla na premium, stečeno u Hrastniku, imaće ključnu ulogu u daljem širenju poslovanja GlobalGlass grupe kako na lokaciji u Hrastniku, tako i na novoj proizvodnoj lokaciji u Srbiji.

  Planovi su im, navode, usmereni na rast na evropskom tržištu stakla, za šta će u narednim godinama nameniti više od 100 miliona evra investicija u dalju modernizaciju i širenje poslovanja u Sloveniji, kao i u Srbiji, gde se u budućnosti planira povećanje proizvodnih kapaciteta na1150 tona stakla/dnevno.

  Preuzimanje staklare SFS Paraćin i dalje je predmet uobičajenih odloženih uslova, uključujući i saglasnost nadležnih institucija za zaštitu konkurencije. Postupci bi trebalo da budu završeni do kraja prvog kvartala naredne godine.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE