Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre,

  Žiofre: EU je najvažniji trgovinski partner Srbije

  Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre predstavio je danas glavne nalaze Godišnjeg izveštaja Evropske komisije o Srbiji privrednicima u Privrednoj komori Srbije u Beogradu.

  Ambasador Žiofre istakao je partnerstvo u oblasti trgovine i investicija između Srbije i EU, pozvao na strukturne reforme kako bi se smanjio udeo države u ekonomiji i potreba za poboljšanjem stanja vladavine prava u celini. Borba protiv korupcije i unapređeno pravosuđe, kao i reforme u sektoru javne uprave bili su od vitalnog značaja za poboljšanje investicione klime. On je istakao da je poslovna klima poboljšana već u izveštajnom periodu i da je to konstatovano u Godišnjem izveštaju.

  Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre na predstavljanju Godišnjeg izveštaja Evropske komisije o Srbiji privrednicima u Privrednoj komori Srbije u Beogradu.

  Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre na predstavljanju Godišnjeg izveštaja Evropske komisije o Srbiji privrednicima u Privrednoj komori Srbije u Beogradu.

  „Srbija je između dobrog i umerenog nivoa pripremljenosti po ekonomskim kriterijumima. Država, međutim, zadržava snažan otisak u privredi, a privatni sektor je nerazvijen i opterećen slabostima u vladavini prava, posebno korupcijom i neefikasnošću pravosuđa, kao i u sprovođenju fer konkurencije. Znamo da investitori i privredni subjekti žele da Srbija ide ka Evropskoj uniji, da je zemlja dobro usidrena za jedinstveno tržište EU. Ovo je najbolji dokaz da su njihova ulaganja i napori da razviju svoje poslovanje zasnovani na čvrstim osnovama. Ruska agresija na Ukrajinu opterećuje svetsku ekonomiju, uključujući i Evropu, ali je takođe vratila proširenje u centar političke agende EU. Postoji prilika za Srbiju. Računamo na to da će se Srbija pridružiti ostatku Evrope u suprotstavljanju ruskoj agresiji na Ukrajinu. Izveštaj ističe određeni napredak u većoj nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa i borbi protiv korupcije, dok u medijima nije postignut napredak.“

  Izvoz Srbije

  Ukupan Izvoz Srbije, grafik

  Ukupan uvoz Srbije, grafik

  Ukupan uvoz Srbije, grafik

  On je takođe istakao da su potrebni dalji rad i politička posvećenost da bi se nastavile i produbile reforme i otklonili nedostaci.

  Ambasador Žiofre istakao je da Srbija može da nastavi da se oslanja na EU. „Više od 60 odsto ukupne trgovine Srbije je sa EU koja godišnje daje Srbiji više od 200 miliona evra bespovratnih grantova za konkretne projekte.

  Strane direktne investicije

  Strane direktne investicije

  Posebno u svetlu energetske krize Srbija bi mogla da računa na EU jer sa skoro 50 miliona evra bespovratnih grantova EU finansira izgradnju gasnog interkonektora Srbija-Bugarska. To će pomoći Srbiji u diversifikaciji uvoza gasa i smanjenju energetske zavisnosti od Rusije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: EU info centar

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE